Wetenschap kort

China heeft door gemanipuleerd katoen last van kevers

Door een onzer redacteuren

rotterdam. China kampt met een keverplaag, doordat op grote schaal genetisch gemanipuleerd Bt-katoen is geplant. Dat berichtten Chinese landbouwwetenschappers deze maand in Science. Bijna alle Chinese katoenboeren zijn het afgelopen decennium Bt-katoen gaan verbouwen. Dat is een genetisch gemanipuleerd katoenras dat een natuurlijke gifstof produceert (Bt-toxine). Die doodt de schadelijke rupsen van de katoendaguil. Boeren gebruiken sindsdien veel minder pesticide. Dat is in principe milieuvriendelijk, want gangbare pesticiden doden meer verschillende diertjes dan Bt-toxine. Nu blijkt echter het nadeel: allerlei wantsen, die bestand zijn tegen Bt, nemen hun plaats in. Vanuit de katoenplantages overspoelen de wantsen bovendien boomgaarden in de regio. De boeren moeten nu alsnog pesticiden spuiten. Amerikaanse onderzoekers concludeerden vier jaar geleden ook al dat de wantsen de Chinese Bt-katoenboeren bedreigen.

Chinese econoom wordt lid van KNAW

AMSTERDAM. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de Chinese econoom Zeng Yi gekozen tot buitenlands lid. Hij is de eerste Chinees die deze eer te beurt valt. Dat heeft de KNAW gisteren bekendgemaakt. Zeng dankt zijn uitverkiezing aan „zijn excellente bijdragen aan het onderzoek van demografie en populatie-economie”. Hij werkt bij het centrum voor economisch onderzoek van de National School of Development, onderdeel van de universiteit van Peking. (ANP)

Zweedse ambassadeur krijgt eigen orchidee

LEIDEN. De Zweedse ambassadeur in Nederland, Hans Magnusson, krijgt een eigen orchidee. Het gaat om een bloem die drie specialisten van het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit in het oerwoud van Papoea-Nieuw-Guinea hebben ontdekt. Vanaf vrijdag heet de plant officieel Bulbophyllum magnussonianum. Magnusson krijgt zijn eigen orchidee, omdat hij zich volgens de plantkundigen enorm heeft ingezet voor de viering in Nederland van het feit dat de Zweedse wetenschapper Linnaeus in 2007 driehonderd jaar geleden geboren was. De Bulbophyllum magnussonianum bloeit in de Hortus botanicus in Leiden. (ANP)