Verkoper tickets misleidt klanten altijd

Bij het aanbieden van toegangskaarten voor concerten en sportevenementen overtreden alle tickethandelaren op hun websites de wet. Mensen die er kaarten kopen, worden altijd op een of andere manier misleid.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenautoriteit naar de doorverkoop van kaarten via internet. „Bedrijven die toegangskaarten voor concerten en (sport)evenementen doorverkopen, leven de de regels omtrent de informatievoorziening aan consumenten nog steeds onvoldoende na”, meldt de toezichthouder in een vanmorgen gepubliceerd persbericht. De Consumentenautoriteit wil de tickethandelaren daarom dwingen om hun klanten beter voor te lichten.

De door de overheid ingestelde toezichthouder ontving de afgelopen jaren klachten van muziek- en sportliefhebbers, die via internet kaarten hadden gekocht bij tickethandelaren. Consumenten waren verbaasd dat ze een hogere prijs moesten betalen dan de prijs op het kaartje, ontvingen bij een afgelast concert niet het hele aankoopbedrag terug of kregen niet de gewenste plaatsen.

De Consumentenautoriteit onderzocht vervolgens 24 websites en constateerde dat die alle op een of andere manier de regels overtreden. Verreweg de meeste sites maken niet duidelijk dat het gaat om doorverkochte kaarten en dat kopers dus een risico lopen. Ook laten handelaren vaak na om de correcte prijs te vermelden, dus inclusief verzendkosten.

Om die reden heeft de toezichthouder de tickethandelaren meermalen schriftelijk opgedragen om zich aan de regels te houden. De helft van de websites werd daarop aangepast en drie websites werden zelfs uit de lucht gehaald. Op eenderde van de websites gebeurde helemaal niets en op geen enkele website zijn álle overtredingen gestopt. Om de naleving alsnog af te dwingen, kan de Consumentenautoriteit dwangsommen opleggen tot 450.000 euro per overtreding.

De ‘secundaire’ tickethandel rondom grote evenementen is het afgelopen decennium spectaculair gegroeid, mede door de opkomst van internet. Voetbal- en concertorganisatoren voeren al jaren strijd tegen de doorverkoop, onder meer door kaarten van handelaren te blokkeren. Zij hebben onlangs de wind in de zeilen gekregen doordat de Tweede Kamer instemde met een wet die de doorverkoop moet beperken. Binnenkort stemt de Eerste Kamer over de wet.