Verkiezingen, nog 13 dagen...

Gewaardeerd ‘theedrinkgedrag’

PvdA-lijsttrekker Cohen krijgt steun uit onverdachte hoek. Van Jan Stam, uit Bussum, die familie is van de agente die in 2007 was betrokken bij het veelbesproken ‘Slotervaart-incident’. Zij werd neergestoken tijdens haar werk op het politiebureau. Een schizofrene man van 22 stak met een mes op haar en haar collega in. De agente schoot die man, Bilal B., uit noodweer dood en werd zelf zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Het OM zag later af van vervolging. Lijsttrekker Mark Rutte (VVD) verweet Cohen tijdens twee verkiezingsdebatten dat hij als burgemeester de familie van de Marokkaanse dader eerder opzocht dan de familie van de aangevallen agent. Typisch ‘theedrinkersgedrag’. Rutte gebruikt dit ‘Slotervaart-incident’ om aan te tonen hoe weinig Cohen zou voelen voor agenten en andere publieke dienstverleners en hoe veel begrip hij zou opbrengen voor tuig. Maar, zegt Stam, de familie van de agent is zeer te spreken over de manier waarop de burgemeester en de hoofdcommissaris met haar zijn omgegaan. „Zij heeft zich juist zeer gesteund gevoeld. Het is voor haar en haar man pijnlijk dat dit incident steeds wordt opgerakeld in een verkiezingsdebat.” (FW)

Manna uit de hemel voor Geert

Voor Geert Wilders moet het voelen als manna uit de hemel: hij wordt gecensureerd. En nota bene door De Telegraaf, toch niet de grootste vijand van Wilders. Maar nu weigert de krant een spotprent van Gregorius Nekschot. Wilders had de prent willen plaatsen in de verkiezingskrant die hij aanstaande zondag mag maken met vier andere lijsttrekkers. De prent stelt een weinig flatteuze beeltenis van Mohammed voor. Nekschot werd in 2008 opgepakt wegens zijn werk, wat destijds voor commotie zorgde in politiek Den Haag. In de ‘vrijdenkersruimte’ die de VVD in de eigen fractieruimte heeft ingeruimd, hangen enkele van zijn spotprenten, en telkens als VVD-leider Mark Rutte praat over zijn initiatiefwet om de vrijheid van meningsuiting te verruimen, komt hij met het afschuwwekkende voorbeeld van Nekschot op de proppen. Wat doet de VVD nu? Kunnen ze nog wel met goed fatsoen hun pagina maken bij De Telegraaf, een krant die niet onbelangrijk is in het VVD-achterland? Ja hoor, is het vrij laconieke antwoord, dit is een zaak tussen Wilders en De Telegraaf. (PvO)

Bijdragen: Artwin Kreekel, Pieter van Os, Marie Louise Schonewille en Frederiek Weeda.