Verbod op arctische boringen verwacht

This Wednesday evening, May 26, 2010 image made from video released by British Petroleum (BP PLC) shows equipment being used to try and plug a gushing oil well in the Gulf of Mexico. BP started pumping heavy mud into the leaking Gulf of Mexico well Wednesday and said everything was going as planned in the company's boldest attempt yet to plug the gusher that has spewed millions of gallons of oil over the last five weeks. (AP Photo/BP PLC) NO SALES

Terwijl de Britse oliemaatschappij BP vandaag is begonnen is met een riskante methode om de lekkende bron in de Golf van Mexico te dichten, zal de Amerikaanse president Obama vandaag naar verwachting aankondigen olieboringen in het kwetsbare arctisch gebied tot 2011 te verbieden. De Democratische senator Mark Begich uit Alaska kondigde Obama’s besluit aan met een beroep op berichten van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zo’n verbod zou een grote tegenvaller zijn voor het Brits-Nederlandse energiebedrijf Shell, dat deze zomer met olieboringen wil beginnen in de zeeën Chukchi en Beaufort, 225 kilometer buiten de kust van Alaska.

BP is gisteren begonnen met het pompen van dikke modder in het olielek. De procedure, die in de oliesector bekend staat als ‘top kill’, verloopt tot nog toe „volgens plan”, aldus bestuursvoorzitter Tony Hayward van BP. Het zal echter zeker 24 uur duren voordat duidelijk wordt of de operatie slaagt. De kans dat de opzet lukt, wordt door BP geschat op 60 tot 70 procent. Maar bij mislukking is er kans dat de bron juist harder gaat lekken.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar liet eerder weten dat hij strengere veiligheidsmaatregelen gaat opleggen aan de olie- en gassector, om een ramp zoals met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico te voorkomen.

Het boorplatform verging op 22 april, nadat twee dagen eerder een zware explosie was opgetreden in de boorput, 1.500 meter onder het zeeoppervlak. Er kwamen elf mensen om het leven bij dit ongeluk.

Sindsdien is een olievlek ontstaan in de Golf van Mexico van ongeveer 75.000 vierkante kilometer. Dit blijkt uit een recente analyse van satellietbeelden. Meer dan 110 kilometer kustlijn is besmeurd met olie. Amerika vreest dat de olieramp uitgroeit tot de ergste in zijn geschiedenis.

De woede over gebrek aan voortgang bij het dichten van het olielek is de afgelopen week sterk gegroeid in de Verenigde Staten. Democratische politici en milieubewegingen oefenen toenemende druk uit op Obama om het huidige verbod op boringen voor de Amerikaanse kust te verlengen.

Obama en Salazar zullen vandaag uitleg geven bij een eerste rapport over de oorzaken van de milieuramp in de Golf van Mexico. Eerder deze week zijn managers van de Britse oliemaatschappij BP, dat de boring leidde, en werknemers op het boorplatform gehoord voor het Amerikaanse Congres. Het begint zich steeds duidelijker af te tekenen dat er een paar uur voor de explosie onderzee, op het boorplatform duidelijke aanwijzingen waren dat er iets fundamenteel mis was. Volgens een werknemer van BP was er „een indicatie van een erg grote abnormaliteit”. Waarom er toen niet is ingegrepen, is nog niet duidelijk.

Salazar heeft gisteren voor het Amerikaanse Congres gezegd dat het ministerie van Binnenlandse Zaken ernstig tekort is geschoten bij toezicht op diepzeeboringen.