Vandaag niet op weg naar oorlog

U.S. Marine Corps and Navy personnel line the rails on the bow of the amphibious assault ship USS Iwo Jima as as she sails up the Hudson River past lower Manhattan during a parade of military ships kicking off the annual "Fleet Week" in New York May 26, 2010. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: CITYSCAPE MILITARY SOCIETY) REUTERS

Militairen staan op het dek van de USS Iwo Jima die door de rivier de Hudson langs Manhattan vaart. Het oorlogsschip bezoekt New York ter ere van de Fleet Week, die gisteren is begonnen. Tijdens deze week zijn er demonstraties en shows van het leger.

Het schip Iwo Jima is 257 meter lang en is geschikt voor ‘amphibious warfare’, waarbij voertuigen en militairen met behulp van schepen aan de kust worden gebracht.

Het schip is vernoemd naar het Japanse eilandje Iwo Jima dat in 1945 door de Amerikanen werd veroverd. Bij die verbeten strijd kwamen zevenduizend Amerikanen om en bijna twintigduizend Japanners omkwamen. Een paar maanden na die overwinning wierpen de Amerikanen een atoombom op Hiroshima. Het motto van het schip is: ‘Among those who fought at the battle of Iwo Jima, uncommon valor was a common virtue.’

Het schip Ivo Jama heeft een eigen site: iwo-jima.navy.mil