Van Persie bewijst zich als de spits van Oranje

Netherland players react with fellow team member Robin van Persie, center, after he scored a goal during a friendly soccer match against Mexico in Freiburg, Germany, Wednesday, May 26, 2010. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Nederland 2 Mexico 1

Ruststand 2-0. 17. Van Persie 1-0, 42. Van Persie 2-0, 74. Hernández 2-1. Scheidsrechter: Gräfe. Toeschouwers: 22.000

Robin van Persie heeft er geen twijfel over laten bestaan dat hij bij het naderende WK voetbal in Zuid-Afrika de centrumspits moet worden van het Nederlands elftal. In het oefenduel met Mexico maakte hij gisteravond in Freiburg op fraaie wijze beide treffers voor Oranje (2-1). Het was voor het eerst sinds de confrontatie met Italië op 14 november 2009 dat hij weer acte de présence gaf in het Nederlands elftal. In die wedstrijd scheurde Van Persie zijn enkelbanden na een tackle van Giorgio Chiellini.

Bondscoach Bert van Marwijk noch Van Persie wilde in het Badenova Stadion definitieve uitspraken doen over de positie van de Arsenal-ster in Oranje. In het verleden acteerde de aanvaller vooral van de rechterkant. Tegen Italië kreeg hij te weinig kans zich te bewijzen in de punt van de aanval. „Ik wist heus wel dat Robin ook een goede centrumspits is”, zei Van Marwijk licht geïrriteerd. „Zijn plek van vanavond was voor mij nooit een experiment. Maar ik doe nog geen uitspraken over waar spelers straks komen te spelen.”

En Van Persie zelf maakte duidelijk dat hij niet alleen beoordeeld wil worden op de doelpunten die hij scoort. De 25-jarige speler heeft de ambitie een echte aanvalsleider te worden van Oranje. „Ik wil meer brengen”, zei hij. „Niet alleen doelpunten, ook goed spel. Anders word je meteen afgeschreven als je een keer niet scoort.”

De goede samenwerking tussen Van Persie en uitblinker Ibrahim Afellay sprong in het oog. De PSV’er speelde niet in een controlerende rol, zoals bij zijn club, maar als aanvallende middenvelder. Daar waar hij toch het beste rendeert. Vanaf de linkerflank kon hij steeds als aangever van Van Persie fungeren. Bij de wonderschone tweede treffer gaf hij echter een verre pass vanaf rechts die Van Persie in één keer op zijn schoen nam. „Ik heb genoten van het samenspel met de drie aanvallende middenvelders”, vertelde Van Persie. „Ik had het gevoel dat elke gespeelde bal op mij goed was. Dan weet je dat het niveau hoog is.” En over Afellay: „Ibi maakt een goede ontwikkeling door. We voelen elkaar haarfijn aan.”

In de selectie heeft Van Persie zich over Afellay ontfermd, zoals Dennis Bergkamp dat bij hem deed in zijn beginperiode bij Arsenal. „Robin is een soort mentor voor mij geworden”, aldus Afellay. „Hij helpt mij in het veld en er buiten. We voelen elkaar inderdaad goed aan. Robin hoeft maar te wijzen en ik weet wat hij bedoelt.” Afellay leek zich bevrijd te voelen na het goede optreden in de eerste helft, die echter halverwege werd verstoord door een wolkbreuk. „Maar je kunt dit optreden toch niet vergelijken met mijn spel bij PSV”, stelde hij. „In een controlerende rol wordt er heel wat anders van je verwacht. Ik heb nu wel bewezen dat ik het interlandniveau aankan. Daar werd in Nederland nog wel eens aan getwijfeld.”

Hoewel hij dicht tegen een basisplaats aan zit, lijkt de kans klein dat Afellay de komende weken vaker vanaf de aftrap begint. Het Nederlands elftal bestond gisteren voor de helft uit een tweede en zelfs later deels uit een derde keus. Ook de Mexicanen, die maandag op Wembley al tegen Engeland waren uitgekomen, hadden een B-team opgesteld. Doelman Maarten Stekelenburg en het centrale verdedigingsduo John Heitinga-Joris Mathijsen mocht wel alvast proefdraaien. En op rechts kreeg Dirk Kuijt alle kans te laten zien dat hij een goed tandem kan vormen met de aanvallend ingestelde rechtsback Gregory van der Wiel. De voorzet van het tegendoelpunt kwam van de voet van Kuijts tegenstander Jorge Torres Nilo. Maar Javier Hernández stond helemaal vrij en kon in koppen.

Bij Oranje fungeerde Rafael van der Vaart als nummer tien achter de spitsen. Aanvankelijk zeer verdienstelijk. Uit zijn voorzet maakte Van Persie het eerste doelpunt. Toch lijkt het aannemelijk dat Van der Vaart genoegen moet nemen met een reserverol achter Sneijder.

Van Marwijk nam in Freiburg de gelegenheid te baat om potentiële afvallers voor het WK nog eens onder de loep te nemen. Ron Vlaar kon vanwege zijn hamstringblessure echter niet in actie komen en Jeremain Lens kreeg geen speeltijd. Vurnon Anita liet zich een keer gemakkelijk uitspelen en gaf een verkeerde pass, maar stond ook slecht opgesteld bij het tegendoelpunt. PSV’er Engelaar oogde op het middenveld statisch. Vandaag maakt Van Marwijk de 23 spelers voor het WK bekend.

    • Erik Oudshoorn