Topcoaches willen De Bakker

Thiemo De Bakker (21) treft morgen Tsonga in de derde ronde van Roland Garros.

Toptrainers willen het tennistalent graag als pupil.

Tony Roche, Paul McNamee en Patrick Mouratoglou. Het zijn drie mannen van statuur in de tenniswereld die de afgelopen maanden interesse hebben getoond om Thiemo de Bakker te coachen. Dat vertelde Ken Meyerson, de man die sinds 1 januari manager van de 21-jarige tennisser is, gisteren aan deze krant.

Meyerson was in Parijs, waar hij de prestaties van zijn nieuwe aanwinst volgde. In de tweede ronde won De Bakker – nummer vijftig van de wereld – van de hoger gerangschikte Guillermo Garcia Lopez: 6-3, 3-6, 7-6 en 7-5. Daarmee staat er voor het eerst sinds 2006 weer een Nederlander in de derde ronde. Vier jaar geleden bereikte Raemon Sluiter de laatste 32.

Roche, McNamee en Mouratoglou hebben een uitstekende reputatie in het proftennis. De eerste coachte Ivan Lendl, Patrick Rafter, Lleyton Hewitt en Roger Federer. McNamee is een ex-prof uit Australië, die als sportbestuurder onder meer de Hopman Cup in het leven riep. Mouratoglou is de oprichter van een tennisschool in Parijs, waar toppers als Yanina Wickmayer en Aravane Rezai trainen. „Door zijn goede prestaties in Barcelona [halve finales] en de Davis Cup [waarin hij Gaël Monfils versloeg] is de interesse voor Thiemo toegenomen”, vertelt Meyerson. „Maar het is aan hem en Rohan Goetzke [technisch directeur van de tennisbond] om te beslissen wie hem gaat coachen.” Voorlopig wordt De Bakker begeleid door Goetzke en de jonge Duitser Mats Merkel, van het Playing Development Program van Adidas.

Meyerson, die ook Andy Roddick en Justine Henin vertegenwoordigt, zegt dat hij er alles aan heeft gedaan om manager van De Bakker te worden. „Met hard werk en vertrouwen bereikt deze jongen de topvijf van de wereld”, zegt hij. „Hij heeft de beste backhand die ik ooit gezien heb, zijn forehand is stevig en hij beweegt zich goed. En dan heb ik het nog niet eens over zijn service, die zich kan meten met die van Roddick.” Thiemo heeft de wilskracht van een kampioen, vindt zijn manager. „Ik zou er niet gek van opkijken als hij dit jaar de halve finales van een grand slam bereikt. Hij kán het. Of hij het ook doet is weer een andere zaak.”

De Bakker vertelde gisteren dat hij een zware partij achter de rug had, waarin hij niet altijd even goed speelde. Ook de vele regenpauzes waren hem niet goed bevallen, al hadden zijn begeleiders wel op hem in kunnen praten na zijn terugval in de tweede set. Angst om morgen tegen Jo-Wilfried Tsonga uit te komen, wie weet op centercourt, had hij niet. „Laat hem maar komen”, zei hij. De Fransman zelf had weinig zin in een ontmoeting met De Bakker. „Hij speelt geweldig.”

    • Danielle Pinedo