Sport kort

Tennisser Federer naar derde ronde Roland Garros

Parijs. Titelverdediger Roger Federer (eerste geplaatst) heeft zich gisteren moeiteloos geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. De Zwitser versloeg in drie sets de Colombiaan Alejandro Falla. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga (8) was met 6-0, 6-1 en 6-4 te sterk voor zijn landgenoot Josselin Ouanna. Tsonga treft Thiemo de Bakker in de derde ronde. Ook Robin Söderling (5) won zijn tweede partij in Parijs. De Zweed had geen moeite met de Amerikaan Taylor Dent: 6-0, 6-1 en 6-1. Bij de vrouwen ontsnapte de Russische Svetlana Koeznetsova (6) aan roemloze uitschakeling. De titelverdediger moest tegen de Duitse Andrea Petkovic (41) liefst vier matchpoints wegwerken: 4-6, 7-5 en 6-4. De Amerikaanse Venus Williams (2) ging zonder problemen door naar de derde ronde, ten koste van de Spaanse Arantxa Parra Santonja (6-2 en 6-4). Michaëlla Krajicek bereikte met haar partner Vania King de tweede ronde in het dubbelspel na een zege op het Roemeens/ Oekraïense duo Ioana Raluca Olaru/ Olga Savtsjoek (6-4 en 6-3). Daarin treffen ze het koppel Nadia Petrova/Samantha Stosur, dat als vierde geplaatst is. (ANP)

Net geen ritzege voor Kruijswijk in Giro

PEJO TERME. Steven Kruijswijk heeft gisteren in de Ronde van Italië net naast de etappezege gegrepen. De wielrenner van Rabobank reed samen met twee andere vluchters naar de top van de slotklim. Een demarrage van de Fransman Damien Monier was hem echter te machtig. Terwijl Monier soleerde naar het dagsucces in de zeventiende etappe, werd Kruijswijk nog ingehaald door de Duitser Danilo Hondo. Kruijswijk kwam op 39 tellen van Monier als derde over de streep. De rit ging van Brunico naar Pejo Terme, over 173 kilometer. De favorieten gaven elkaar niets toe en kwamen bijna tien minuten na de ritwinnaar over de finish. De Spanjaard David Arroyo behield de roze leiderstrui. Hij heeft nog steeds 2.27 minuut voorsprong op de Italiaan Basso. (ANP)

Veenstra nieuwe directeur Heerenveen

HEERENVEEN. Robert Veenstra (45) wordt per 1 augustus de nieuwe algemeen directeur en voorzitter van de directie van SC Heerenveen. Veenstra is momenteel voorzitter van het College van Bestuur van Stenden hogeschool. Johan Hansma, oud-speler van de club, wordt technisch manager en stuurt met de nieuwe hoofdtrainer Ron Jans de technische zaken aan. Over de positie van de huidige topmensen Yme Kuiper en Henk Hoekstra deed Heerenveen geen mededelingen. De club is met hen in gesprek. (ANP)

Trainer Mourinho is rond met Real Madrid

MADRID. José Mourinho wordt de nieuwe coach van Real Madrid. De Portugees volgt Manuel Pellegrini op, die gisteren door de Spaanse club is ontslagen. Dat heeft Real-voorzitter Florentino Perez bekendgemaakt. Mourinho moet wel nog met zijn huidige werkgever Inter, waarmee hij zaterdag de Champions League won, een akkoord bereiken over het afkopen van zijn contract. (ANP)

Zeilster Bouwmeester sterk in Medemblik

MEDEMBLIK. Zeilster Marit Bouwmeester heeft op de openingsdag van de 26ste editie van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik twee van de drie races in de olympische Laser Radial gewonnen. In de andere manche ging Bouwmeester als vierde over de finish, na een indrukwekkende inhaalrace vanaf de 22ste positie. De 21-jarige Nederlandse is leider in het algemeen klassement. (ANP)