Ruime steun voor redden MVV

De gemeenteraad van Maastricht heeft gisteravond besloten stadion de Geusselt van de noodlijdende voetbalclub MVV voor 1,85 miljoen euro te kopen en een schuld van 1,7 miljoen euro kwijt te schelden. Een meerderheid van de raad (22 tegen 11 bij één onthouding) stemde voor dit voorstel van burgemeester en wethouders (B&W), zij het onder strikte voorwaarden.

Zo moet er een nieuw bestuur komen en moet MVV schuldenvrij worden. Dat betekent dat ook andere schuldeisers (behalve de fiscus) hun vorderingen op MVV moeten kwijtschelden. Ook moet de Geusselt een multifunctioneel centrum worden en er komt kunstgras. MVV moet met Fortuna Sittard en Roda JC gaan samenwerken op het gebied van jeugdopleiding en sponsoring.

VVD, SP en GroenLinks waren tegen de hulp aan MVV. De VVD vindt het een vorm van staatssteun, GroenLinks wil zich niet weer aan dezelfde steen stoten na elf jaar dezelfde argumenten gehoord te hebben. De SP wees onder meer op het salaris van de nieuwe trainer van MVV, volgens het blad Voetbal International 180.000 euro per jaar. De andere fracties hadden wel allerlei op- en aanmerkingen, maar steunden het voorstel van B&W uiteindelijk toch. Volgens wethouder Luc Winants (CDA) hebben de grote crediteuren en 80 procent van de kleinere ingestemd met sanering van de schuld. De deadline voor het kwijtschelden van schulden is volgens Winants 1 juni. (ANP)