Pechthold opent aanval op Rutte

D66 wil niet meedoen aan een kabinet dat de aftrek van de hypotheekrente in stand houdt. ?U scheept onze kinderen met een enorme hypotheek op?, wierp lijsttrekker Alexander Pechtold VVD-leider Mark Rutte voor de voeten in het Carrédebat gisteravond. Met zijn uitlatingen nam Pechtold voor het eerst duidelijk afstand van een kabinet met VVD en CDA die de aftrek in stand willen houden.

Onder leiding van RTL Nieuws-anchorman Rick Nieman gingen acht lijsttrekkers met elkaar in debat over geld, zorg, de WW, en de hypotheekrenteaftrek en de huurmarkt. Het debat was levendig en goed geregisseerd.

Toen het over de hypotheekrenteaftrek ging, opende Pechtold frontaal de aanval op Rutte, die wat hem betreft te hoog in de peilingen staat. ?U heeft niet het lef en het leiderschap om te hervormen op de woningmarkt?, zei Pechtold en verweet Rutte de rekening bij de jongeren te deponeren. ?U neemt onaanvaardbare risico?s?, antwoordde Rutte en pareerde de aanval behendig. De VVD zal met de handen afblijven van de hypotheekrenteaftrek. ?Daar gaan we niet aan rommelen?, verzekerde de VVD-lijsttrekker.

Balkenende probeerde het Rutte nog even moeilijk te maken door hem te verwijten ?mist te verspreiden omdat de VVD-leider er geen ?breekpunt? van wilde maken. Maar toen Rutte sneerde dat de CDA-leider de afgelopen jaren de indruk had gewekt met ?politieke woekerpolissen langs de deur te gaan?, brak SP-lijsttrekker Emiel Roemer de spanning.

?Het was hier net een wedstrijdje ver plassen. U bent toch allang met elkaar in ondertrouw?, zei Roemer.

In het debat werd PvdA-lijsttrekker Job Cohen opnieuw in de hoek gedrukt, net als in voorgaande debatten, toen het over de zorg ging. Hij wist de grens niet te noemen waarbij volgens zijn partij burgers een inkomensafhankelijke zorgpremie moeten betalen. Vervolgens viel de CDAleider hem aan op inconsequenties van de PvdA over marktwerking in de zorg

cz Lees meer op pagina 4 en 5 en praat mee op nrcnext.nl