Ouderen vallen vaker door multifocale bril

Brildragende ouderen die vaak wandelen of fietsen, kunnen daarbij het best een bril opzetten waarmee ze alleen in de verte scherp kunnen zien. Een bril met een leesgedeelte (met multi- of bifocale glazen) verhoogt de kans om te vallen met ongeveer 50 procent.

Ouderen die vooral stilzitten, kunnen hun multifocale bril beter ophouden. Met een nieuwe vertebril op hun neus vielen die stilzitters namelijk vaker, hoewel het verschil nog toeval kon zijn.

Australische onderzoekers vroegen zeshonderd multi- en bifocale brildragers van rond 80 jaar of ze wilden meedoen aan een experiment. De helft van de deelnemers kreeg een bril zonder leesgedeelte, met de instructie die op te zetten als ze naar buiten gingen.

Multi- of bifocale brillen hebben een leesgedeelte onderin het brilleglas. Die onderkant geeft een scherp beeld van alles op een afstand van ongeveer een halve meter. Daardoor is de weg voor de voeten van een wandelaar of fietser onscherp. Bifocale glazen hebben twee lenzen, meestal een inzetstukje in de onderkant van het glas met leessterkte, en een bovenkant om in de verte te zien. Multifocale glazen hebben een verlopende sterkte, ook met het leesgedeelte onderin.

Door multifocale glazen, schrijven de onderzoekers in het British Medical Journal, kunnen mensen niet zo goed diepte zien. En die glazen verminderen het beeldcontrast ook een beetje. Bifocale glazen geven vaak een onregelmatig beeld op de grens tussen beide scherpten van het glas.

Een onderzoek uit 2007 wees uit dat het voorschrijven van een bril met de juiste scherpte leidde tot de helft meer valongelukken. Maar dat onderzoek, schrijven de onderzoekers nu, ‘had niet als doel om het aantal multifocale brillen te beperken’, waarmee een belangrijke risicofactor over het hoofd is gezien.