Nog een laatste group hug

Oranje won gisteravond een oefenduel met Mexico: 2-1.

Van Marwijk neemt 23 spelers mee naar Zuid-Afrika. Vlaar, Anita, Engelaar en Lens zijn potentiële afvallers.

Netherland players react with fellow team member Robin van Persie, partially visible at center, after he scored a goal during a friendly soccer match against Mexico in Freiburg, Germany, Wednesday, May 26, 2010. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Wel of geen WK in Zuid-Afrika. Daar streden een aantal internationals de afgelopen weken om. In het regenachtige Duitse Freiburg legden ze in een vriendschappelijke wedstrijd tegen de tweede garnituur van Mexico een laatste examen af. Oranje ‘B’, aangevuld met enkele vaste krachten, won met 2-1. Robin van Persie, die beide doelpunten voor Oranje maakte, stelde zich kandidaat voor de spitspositie. Javier Hernández scoorde tegen. Bondscoach Bert van Marwijk zal vandaag de WK-selectie van 23 man bekendmaken.

Van Marwijk zal vier spelers in een kort slechtnieuwsgesprek meedelen dat ze met vakantie kunnen. In een eerder stadium vielen doelman Piet Velthuizen en Ruud van Nistelrooy al buiten de voorselectie van dertig man. Na een trainingsstage in Hoenderloo was de WK-droom voor David Mendes da Silva, Otman Bakkal en Wout Brama voorbij. Tijdens een trainingskamp in het Oostenrijkse Seefeld lijkt ook het doek gevallen voor Ron Vlaar, die last kreeg van een oude hamstringblessure.

Het ligt voor de hand dat Van Marwijk achterin de naam van nog een verdediger zal wegstrepen. Daarvoor zijn Vurnon Anita, Khalid Boulahrouz en Edson Braafheid de voornaamste kandidaten. De laatste twee begonnen tegen Mexico in het gelegenheidselftal van Oranje respectievelijk als rechter- en linkervleugelverdediger. De Ajacied Anita maakte in de tweede helft als linksback zijn debuut als international.

Braafheid, die de afgelopen maanden bij Celtic amper aan spelen toekwam, maakte geen goede indruk. De verdediger leed een aantal keren knullig balverlies. Anita ging bij het tegendoelpunt van Hernández samen met Orlando Engelaar in de fout en heeft geen enkele ervaring met het spelen van internationale topwedstrijden. Dat laatste argument zou voor Van Marwijk weleens zwaar kunnen wegen. Zo lijken Boulahrouz en Braafheid op het WK de logische vervangers voor Gregory van der Wiel en Giovanni van Bronckhorst te worden.

Op het middenveld moesten Demy de Zeeuw, Stijn Schaars en Engelaar met elkaar de strijd aan voor de twee posities, die in het basiselftal de afgelopen jaren voor Mark van Bommel en Nigel de Jong waren. Van Marwijk gaf het drietal tegen WK-deelnemer Mexico speelminuten. Engelaar, die tijdens het EK van 2008 onder Marco van Basten nog een basisplaats had, zou weleens het kind van de rekening kunnen worden.

In de voorste linie kent Van Marwijk luxeproblemen. Terwijl Van Persie de afgelopen weken pleitte voor een opstelling waarin hij als spits voor Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Arjen Robben speelt, moet Van Marwijk nog een keus maken tussen een aantal spelers. Ibrahim Afellay liet gisteren met een sterk optreden zien dat hij sowieso een plaats in de selectie verdient. Blijven Eljero Elia, Ryan Babel en Jeremain Lens over. De laatste staat na gisteravond nog op nul interlands. Als Babel weer fit genoeg blijkt, dan zou dat voorlopig wel eens zo kunnen blijven.

    • Koen Greven