Net even anders bij Circus Roncalli

Circus All you need is laugh, door Circus Roncalli. Gezien: 22/5 in Amsterdam (De Boelelaan). Aldaar t/m 13/6. Inl. www.roncalli.de

Het orkest is gehuld in Sgt. Pepper-kostuums, in de muziek komen allerlei Beatles-nummers voorbij en de tweede helft wordt geopend met een uitstalling van levende beelden die om de beurt in beweging komen om een klein nummertje acrobatiek of jongleurskunst op te voeren. Alles is, kortom, net even anders dan in veel andere circussen. Circus Roncalli, een Duitse onderneming die in 1976 werd opgericht door de Oostenrijkse tijdschriftontwerper Bernhard Paul, heeft weliswaar veel oog voor de eeuwenoude circustraditie, maar voegt daar ook variété-elementen uit het theater en intermezzi in commedia del’arte-stijl aan toe. Terwijl er in deze piste geen wilde dieren aantreden.

Roncalli speelt nu voor het eerst in Nederland en presenteert zich met een voorstelling die All you need is laugh heet. Maar zo veel te lachen valt er nou ook weer niet. De eerste helft is zelfs nogal middelmatig en traag, mede door de hoorbare moeite die de clowns hebben met hun in het Nederlands vertaalde openingsteksten.

Pas als de als een Indiase magiër uitgedoste David Burrell zijn wondermooie zeepbellen blaast, met Here comes the sun als sfeerverhogende muziek, krijgt de show iets betoverends. Waarna er in volle vaart nog heel wat andere topnummers volgen: de menselijke bouwsels van het acrobatische Trio Bellisimo, de razendsnelle verkledingen van het Duo Minasov, de geheel opvouwbare Andrey Romanovski, de pas de deux – gespierd en toch sierlijk – van het Duo Bobrov aan de trapeze, de balancerende krachtpatser Encho Keryazov en meer.

Zodat tenslotte toch de indruk overheerst dat Circus Roncalli hier nog wel vaker welkom zou zijn.

    • Henk van Gelder