Nederland kort

Advies: 3-jarig kind elke dag naar school, Rouvoet is tegen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs wil niet dat driejarigen al naar school gaan. Hij heeft zijn bedenkingen bij het advies van de Onderwijsraad. De raad stelt dat alle driejarigen vijf ochtenden in de week naar de basisschool moeten kunnen als hun ouders dat willen. Dat schreef de Onderwijsraad gisteren in het advies Naar een nieuwe kleuterperiode. Nu gaan kinderen met vier jaar naar de basisschool. De raad zegt dat bijna alle kinderen (92 procent) van drie jaar nu al naar kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool gaan. Probleem is dat de kwaliteit van die voorzieningen sterk uiteenloopt, aldus het rapport. De Onderwijsraad wil daarom een „pedagogisch aanbod” voor alle driejarigen, met publiek geld te bekostigen en te verzorgen door de basisschool. Om dit voor elkaar te krijgen, zou structureel 100 tot 200 miljoen euro extra nodig zijn. Het advies staat haaks op het huidige beleid dat er juist op is gericht om de kinderopvang en de peuterspeelzalen te versterken. Rouvoet kan overigens niet meer beslissen over het plan, dat is aan het volgende kabinet.

Lees het advies van de Onderwijsraad via nrc.nl/binnenland

OM eist zeven jaar cel tegen ‘zeerovers’

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren zeven jaar celstraf geëist tegen alle vijf de Somaliërs die terechtstaan voor zeeroof. Officier van Justitie Ward Ferdinandusse onderstreepte dat de Somaliërs niet terechtstaan voor een poging tot scheepskaping, maar voor het aanmonsteren op een boot terwijl ze wisten dat het de bedoeling was daarmee geweld te plegen tegen een ander schip. Dat is ook strafbaar. Op zeeroof staat in Nederland een maximumstraf van negen jaar cel. Een ‘kapitein’ van een piratenboot kan zelfs twaalf jaar cel krijgen. Omdat bij de vijf Somaliërs niet duidelijk is of een persoon de leiding had, beschouwt het OM ze allemaal als schepelingen en eiste tegen alle vijf dezelfde straf. Voor de hoogte van de strafeis was van belang dat de mannen met automatische wapens hebben geschoten op het vrachtschip Samanyolu en zijn bemanning. Het OM vindt dat deze handelingen als poging tot moord kunnen worden gezien. (ANP)

Venlo wil verbod op demonstratie NVU

Venlo. Burgemeester Hubert Bruls van Venlo wil een demonstratie van de rechtsradicale Nederlandse Volksunie (NVU) op zaterdag 12 juni in zijn gemeente verbieden. Dat heeft hij de NVU per brief laten weten, zo heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt. Tijdens een demonstratie van de NVU in Venlo-Oost op 26 september vorig jaar werden vijftig mensen opgepakt. Er werden ongeveer vierhonderd politiemensen ingezet. Twee keer in negen maanden tijd en in dezelfde Venlose wijk demonstreren, vindt Bruls onacceptabel. (ANP)

Meer klachten over politie Amsterdam

Amsterdam. Het aantal klachten over de politie Amsterdam-Amstelland is vorig jaar flink toegenomen. Dat bleek gisteren uit het jaarverslag van de Commissie voor de Politieklachten. In 2009 kwamen 570 meldingen binnen, tegen 499 in 2008. De meeste klachten hadden betrekking op uitlatingen of bejegeningen, aanhoudingen en disproportioneel optreden. Het aantal meldingen ging over in totaal 1.183 gedragingen. De stijging volgt na een afname van het aantal klachten in de afgelopen vier jaar. (ANP)

Slachtoffers Benno L. eisen smartegeld

DEN BOSCH. Zeker 25 slachtoffers van misbruik en ontucht door de Bossche zwemschoolhouder Benno L. eisen in de strafzaak schadevergoeding of een voorschot daarop. Dat hebben letselschadeadvocaten Edgar Mulders en Ted Gersjes gisteren gezegd. Mulders vraagt namens 24 jonge meisjes bedragen van 2.000, 3.000 en 4.000 euro per persoon als voorschot. Gersjes eist voor zijn cliënt een bedrag dat ‘aanzienlijk hoger’ ligt dan het smartegeld dat zijn collega eis. Zwemleraar Benno L. staat vanaf maandag terecht wegens poging tot verkrachting, poging tot gemeenschap met jonge meisjes, ontucht en poging daartoe, heimelijk filmen en bezit van kinderporno. In totaal gaat het om 57 jonge slachtoffers. (ANP)

17 Duitse militairen herbegraven

YSSELSTEYN. Op de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn zijn gisteren de stoffelijke resten van zeventien Duitse militairen herbegraven. Het gaat om militairen die na september 1944 in Nederland zijn gesneuveld. Hun stoffelijke overschotten zijn gevonden in heel Nederland. Zij werden opnieuw begraven tijdens een korte ceremonie in aanwezigheid van onder anderen de Duitse ambassadeur Thomas Läufer, Nederlandse en Duitse autoriteiten en militairen en schoolkinderen uit beide landen. Van de zeventien dode Duitse militairen zijn er drie geïdentificeerd. Op de grote militaire begraafplaats in Limburg liggen ongeveer 31.600 Duitse militairen uit de Tweede Wereldoorlog, en enkelen uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Elders zouden in een anoniem veldgraf nog ongeveer drieduizend vermiste Duitsers liggen. (ANP)