Nederland & Europa kort

EU wil duidelijke regels bij uitwisseling gegevens met de VS

BRUSSEL. De Europese Commissie wil afspraken over de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en de VS in het kader van terrorismebestrijding vastleggen in duidelijke regels. De naleving daarvan moet zo nodig via de rechter kunnen worden afgedwongen. Die regels moeten garanderen dat de grondrechten en vrijheden van individuen worden beschermd. Dat staat in een ontwerpmandaat dat de Commissie gisteren heeft goedgekeurd. In het mandaat, waarmee de lidstaten nog moeten instemmen, zijn de voorwaarden die de EU stelt bij de overeenkomst met de VS, vastgelegd. Het Europees Parlement moet het uiteindelijke resultaat goedkeuren. De bedoeling is dat er een overkoepelende reeks afspraken komt voor gegevensuitwisseling, zoals het uitwisselen van passagiersgegevens en informatie over financiële transacties in het kader van terrorismebestrijding. (ANP)

PVV’er eist excuses van Turkse minister

BRUSSEL. PVV-Europarlementariër Barry Madlener eist excuses van de Turkse minister voor Europese Zaken Egemen Bagis, omdat die hem voor racist zou hebben uitgemaakt. Madlener heeft dat gisteren laten weten vanuit Turkije, waar hij verblijft als lid van een delegatie van het Europees Parlement. Bagis deed volgens Madlener zijn uitspraak dinsdag na kritische vragen van de PVV’er, onder meer over de Turkse weigering PVV-leider Geert Wilders te ontvangen. Volgens Madlener zei Bagis daarop dat Madlener lijdt „aan een ziekte die racisme heet”. De minister ontkende dat later, maar volgens Madlener zijn er tv-opnames van. (ANP)

Meer snelheid op Schiphol met EU-pas

SCHIPHOL. Mensen met een EU-paspoort kunnen sinds gisteren op Schiphol zonder marechaussees te treffen de grens passeren. Als ze de grens over gaan, scannen ze hun reisdocument bij een elektronisch poortje. Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) en president-directeur Schiphol Jos Nijhuis gaven gisteren op de luchthaven het startsein voor een proef met de poortjes. Niet iedereen kan er al gebruik van maken. Sinds augustus 2006 worden alle paspoorten die in Nederland worden uitgegeven voorzien van een chip met biometrische gegevens, zoals gelaatskenmerken. De poortjes lezen de informatie af uit het reisdocument. Tegelijkertijd wordt een foto van de reiziger gemaakt. De gegevens uit het paspoort worden vervolgens vergeleken met de zojuist gemaakte foto. Met een ouder paspoort kan dat niet. (ANP)