Na het debat (2)

‘En?’Mijn vrouw stond op de drempel van de huiskamer, eindelijk terug van een ‘middagje’ stappen met een vriendin. In haar ogen twinkelde de vrolijkheid van twee, vermoedelijk drie, laten we hopen geen vier glazen droge witte wijn. Het liep tegen elven. Ik zat nog bij de tv met een notitieboekje op schoot en een opgeblazen hoofd dat tolde van scheefhuurders, huurwaardeforfait, AOW-leeftijden en hypotheekrentemasturbatie.

Of ik maar even verslag wilde uitbrengen van het tweede verkiezingsdebat bij RTL, ja weer die vervelende RTL met zijn zelfvoldaanheid („Wat deed Rick het toch geweldig!”), zijn nooit ophoudende reclameblokken en zijn wichtigmachende pseudodeskundigen („Vijf toppers!” – van drie had ik zelfs nog nooit gehoord).

Elders bij de commerciële omroep, SBS6, stond het Nederlands elftal een potje te voetballen. Hallo, publieke omroep, bestaan jullie nog?

Mijn vrouw nam zeer ontspannen op de bank plaats. Hoe onverantwoordelijk kan een lid van de PvdA zich gedragen? Cohen vecht voor zijn laatste kans, nog één verspreking en het is voorgoed afgelopen met de sociaal-democratie in Nederland – en wat doet een toch als behoorlijk geëngageerd bekendstaand lid van de PvdA?

„Shoppen.”

„Een hapje eten.”

„Een glaasje.”

Onwillig probeerde ik tot iets te komen dat op een samenvatting leek, maar snel merkte ik dat het ondoenlijk was.

Alle financieel-technische redeneringen waren al in mijn hersens gestold tot een taaie brij van halve en hele onbegrijpelijkheden. Wat van zo’n debat alleen blijft hangen zijn een paar uitroepen en beledigingen, plus wat indrukken van lichaamstaal.

Bij die zogenaamde deskundigen is het gelukkig al niet anders. Wat waren ze blij met Emile Roemer, dat inderdaad reuze gezellige baasje uit Brabant. Roemer had tevoren drie aardige grappen bedacht en bracht ze precies op het goede moment.

Frits Wester sprak erover met een ontzag alsof het politieke bedrijf van Nederland opeens een injectie van groot inhoudelijk belang had gekregen: zó’n leider had de PvdA nodig!

Maar misschien kunnen ze bij de PvdA dan toch maar beter meteen Youp van ’t Hek of Theo Maassen inhuren. Die zouden in het huidige politieke klimaat op z’n minst als tekstschrijver grote diensten kunnen verlenen. Mark Rutte maakt vast al van een cabaretier gebruik, zij het van het tweede garnituur. Over die belediging van Balkenende als „verkoper langs de deur met politieke woekerpolissen” was lang nagedacht. Kon-ie wel, kon-ie niet? Hij kán, besliste Rutte, na de zomer zou Jan Peter toch niet meer terugkomen.

„En Balkenende kon alleen maar tsjonge-tsjonge terugzeggen!” kraaiden de ‘analytici’ van RTL. Ja, wat moet hij anders zeggen? „Lul, ga terug naar je moeder”? Als hij dát zegt, heeft hij „zich uit zijn tent laten lokken”, en dat, ik hoor het ze al vermanen, is weer „premier onwaardig”.

„En Job?” vroeg mijn vrouw, „hoe deed die het?”

„Niet goed en niet slecht”, zei ik, „maar volgens de kijkers hield hij wel Pechtold, Wilders en Rouvoet achter zich.”

„Weer Wilders? Daar drinken we er nog eentje op.”

Op de Titanic werd ook veel gedronken.

    • Frits Abrahams