Moussaka

Eén recept mag zeker niet ontbreken in een serie over de Griekse keuken: moussaka. Moussaka is eigenlijk drie recepten in één: gegrilde aubergines, gehaktsaus en bechamelsaus. Veel werk dus, maar het resultaat is buitengewoon bevredigend; je maakt er met gemak zes mensen gelukkig mee.

4 - 5 flinke aubergines

olijfolie

1 ui, fijngesneden

500 gram rundergehakt

1 blik gepelde tomaten

¼ theelepel gemalen piment

1/8 theelepel gemalen kaneel

½ theelepel suiker

50 gram boter + extra om in te vetten

50 gram bloem

750 ml hete melk

2 eidooiers + 1 eiwit

nootmuskaat

handje bladpeterselie, fijngehakt

klein handje (vers) paneermeel

100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Snijd de aubergines overlangs in plakken. Stapel ze in een vergiet, strooi er wat zout tussen en laat een uur rusten. Spoel de aubergines af, knijp voorzichtig zoveel mogelijk vocht eruit en dep droog. Verhit de ovengrill voor. Spreid de plakken aubergine uit over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel royaal met olijfolie. Schuif de aubergines onder de grill. Draai ze na 5 minuten om, sprenkel nog wat olijfolie en laat nog 5 minuten grillen. Waarschijnlijk moet je dit in 2 of 3 porties doen. Verhit intussen een flinke scheut olijfolie in een zware stoofpan en fruit de ui glazig. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Pureer de tomaten tot een gladde saus en voeg toe aan het gehakt. Voeg ook de kaneel, piment en suiker, plus zout en peper naar smaak toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten stoven. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een sauspan en voeg de bloem toe. Roer en laat 30 seconden pruttelen. Voeg scheutje voor scheutje de hete melk toe terwijl je intensief roert met een garde. Eerst ontstaat een dikke meelklomp, maar langzamerhand verandert die in een fluwelige, witte saus. Draai het vuur laag en laat de saus 10 minuten zachtjes garen, terwijl je regelmatig roert om te voorkomen dat zich een vel vormt. Haal de pan van het vuur, roer de eidooiers erdoor en maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Maak intussen de vleessaus af: klop het eiwit schuimig en schep het samen met de peterselie door het gehakt. Proef of er nog zout of peper bij moet. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een grote ovenschaal in met boter en strooi het paneermeel uit over de bodem. Bedek de bodem vervolgens met plakken gegrilde aubergine. Verdeel er eenderde van de vleessaus over en eenderde van de geraspte kaas. Maak op deze manier 3 lagen. Spreid er tot besluit de witte saus over uit. Bak de moussaka in 50 - 60 minuten gaar en goudbruin en laat nog 15 minuten buiten de oven rusten.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Griekse keuken op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil