Marine Z-Korea oefent bestrijding duikboten

De Zuid-Koreaanse marine heeft vandaag geoefend in de bestrijding van onderzeeërs voor de westkust van het Koreaanse schiereiland. Aan de manoeuvres deden in totaal tien schepen mee.

De oefening was de eerste sinds de aanval op een Zuid-Koreaanse korvet op 26 maart waarbij 46 marinemensen omkwamen.

Noord-Korea, dat volgens een internationaal onderzoek het marineschip Cheonan heeft getorpedeerd, zegt dat het de akkoorden waarin de twee landen de veiligheid van grensverkeer garanderen, schrapt.

Sluiting van de grens kan het einde betekenen van het industriecomplex Kaesong in Noord-Korea, waar honderd Zuid-Koreaanse firma’s gebruikmaken van goedkope arbeidskrachten. Voor het Noord-Koreaanse regime is Kaesong een van de weinige legale inkomstenbronnen en dat is volgens analisten de reden waarom het complex ondanks de spanningen nog steeds functioneert.

Noord-Korea zegt volgens staatspersbureau KCNA ook het militair akkoord op dat onvoorziene gewapende conflicten met Zuid-Korea moet voorkomen.

De aanval op de Cheonan komt morgen aan de orde tijdens het bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao aan de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. De twee reizen zaterdag naar het Zuid-Koreaanse eiland Jeju voor een regionale top waaraan ook de Japanse premier Yukio Hatoyama deelneemt.

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, stelt zich terughoudend op in het conflict over de Cheonan. Het land verkiest dialoog boven aanscherping van de sancties die vorig jaar zijn ingesteld nadat Noord-Korea een raket voor de lange afstand had gelanceerd.

Peking zegt nog altijd bezig te zijn met de evaluatie van het internationale onderzoek waarin Noord-Korea als schuldige voor de scheepsramp wordt aangewezen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de afgelopen week, tijdens bezoeken aan China en Zuid-Korea, China opgeroepen om de aanval te veroordelen en druk uit te oefenen op Noord-Korea om op te houden met de politiek van provocaties en vijandelijkheden.

Rusland stuurt zijn eigen onderzoekers naar Zuid-Korea om de resultaten van het onderzoek te bestuderen. (BBC, Reuters)