Kritiek op plan bankbelasting

Europese regeringen hebben zwaar verdeeld gereageerd op het voorstel van Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) om langs Europese richtlijnen nationale bankbelastingen te gaan heffen. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn tegen dergelijke nationale fondsen, Duitsland en Nederland noemen het „een stap in de goede richting”.

De verdeeldheid wordt mede veroorzaakt door de onduidelijkheden die er nog zijn rondom het plan. Barnier zei dat de bankbelasting in gezet moet worden voor nationale fondsen die aangesproken kunnen worden bij het ordentelijk afwikkelen van een faillissement van een bank of bij herstructurering van banken die in de problemen zijn gekomen. Hoe dat precies in de praktijk gaat werken, bleef onduidelijk.

De Britten en Fransen vrezen dat met dergelijke fondsen banken juist aangezet worden tot het nemen van grotere risico’s, in de wetenschap dat er een pot geld klaar staat als het mis gaat. De Britse minister van Financiën is op zich voorstander van een bankbelasting, maar wil de opbrengsten daarvan in de schatkist laten stromen en niet reserveren.

Nederland is voorstander van een Europees gecoördineerde bankbelasting die gebruikt wordt voor een nationaal bankenfonds, maar heeft nog wel vraagtekens over de vormgeving. Demissionair minister De Jager (Financiën, CDA) liet eerder deze maand al weten dat de invoering van zo’n belasting in samenhang gezien moet worden met andere eisen waaraan banken moeten gaan voldoen. Hij waarschuwde ervoor dat een belasting niet ten koste mag gaan van kredietverlening van banken.

Ook DNB-president Nout Wellink, voorzitter van het Bazels comité dat nieuwe regels voor banken, blijft bij het standpunt dat het verstandig is om eerst te kijken met welke voorstellen het Bazels Comité en het Financial Stability Board komen waarover de G20 in november in Seoul een beslissing zullen nemen. „Je moet oppassen dat je de banken met een opeenstapeling van nieuwe regels niet in een situatie brengt dat ze hun maatschappelijke functie niet kunnen vervullen”, aldus DNB.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt meer belang te hechten aan de hogere kapitaalseisen uit Bazel dan aan de bankbelasting en het fonds. „Dit voorstel moet geplaatst worden in het bredere kader van maatregelen om crisis situaties te voorkomen. Daar helpt het voorstal van Barnier niet bij. . Het voorstel kan tot gevolg hebben dat banken minder ruimte hebben om krediet te verlenen, wat schadelijk is voor het herstel van de economie”, aldus de NVB.

Spaarfonds, pagina 17