Kort nieuws Wetenschap

Ouderen: meer valpartijen, maar minder ligdagen

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 27 mei. Tussen 1981 en 2008 is het aantal Nederlandse ouderen dat na een val in het ziekenhuis werd opgenomen meer dan verdubbeld. In 1981 waren er bijna 15.000 ziekenhuisopnamen, in 2008 ruim 34.000. Maar die gewonde vallers lagen zo veel korter in het ziekenhuis dat het totaal aantal ligdagen met 20 procent daalde. Dat schrijven onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine dat afgelopen maandag verscheen. Mensen die na een val naar het ziekenhuis moeten, hebben meestal een gebroken heup of wervel, of ze hebben ernstig hoofdletsel. Afhankelijk van leeftijd en geslacht lagen die mensen in 1981 gemiddeld 21 tot 37 dagen in het ziekenhuis. In 2008 waren het er nog 8 tot 13.

Vrouw argwanend door testosteron

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 27 mei. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron zorgt ervoor dat jonge vrouwen minder vertrouwen stellen in vreemde mensen. En de naïefstevrouwen onder de 24 die aan een experiment mee deden, lieten de grootste verandering zien, nadat ze een halve milligram testosteron kregen toegediend. Dat schrijven Utrechtse psychologen in een afgelopen maandag online gezette publicatie van de Proceedings of the National Academy of Sciences, early edition. De testosteron had duidelijke invloed op het vertrouwen dat de deelneemsters zeiden te hebben in mensen die ze op foto’s kregen te zien. Met deze werking van testosteron is de tegenhanger van het hormoon oxytocine gevonden: dat maakt mensen naïever ten opzichte van andere mensen.

Kind herkent webreclame niet

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 27 mei. Kinderen van zes tot twaalf zien amper verschil tussen reclame en objectieve informatie op websites, hoewel ze dat op televisie al goed kunnen onderscheiden. Vooral de manier waarop advertenties op kinderwebsites worden verweven met spelletjes, verhalen en informatie misleidt hen. De afbakening van reclameblokken op de televisie leidt ertoe dat kinderen reclame herkennen. Dit concluderen wetenschappers op het gebied van media, sociologie en pedagogiek in het gisteren gepresenteerde boek Contact! Kinderen en nieuwe media. Van de zes- tot twaalfjarigen gebruikt 83 procent internet.

Vulkaan kalmeert

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 27 mei. De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die met zijn aspluim in de afgelopen anderhalve maand het vliegverkeer in Europa verstoorde, lijkt voorlopig tot rust gekomen. Dat blijkt uit observaties van het IJslands meteorologisch instituut. De askolom die uit de krater omhoog komt – in de afgelopen weken soms meer dan tien kilometer hoog – reikte gisteren tot niet meer dan twee kilometer. De vulkaan produceert nog wel erg veel stoom. Er wordt op dit moment geen nieuw magma aangevoerd van diep onder de berg. In de Katla, de grotere buurvulkaan van de Eyjafjallajökull is enkele dagen geleden wel verhoogde seismische activiteit gemeten.