Kort nieuws Kunst

Geen geld voor ‘cultuurforum’ in Haagse begroting

Door onze correspondent

Den Haag, 27 mei. De komst van een ‘cultuurforum’ op het Haagse Spuiplein lijkt onzeker. In het afgelopen vrijdag gepresenteerde collegeakkoord wordt geen geld uitgetrokken voor het gebouw, waar het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium gehuisvest moeten worden. Volgens berekeningen van scheidend wethouder Marieke Bolle (PvdA) zou de gemeente nog 70 miljoen euro moeten bijdragen aan het 210 miljoen euro kostende project. Het nieuwe Haagse college (PvdA, VVD, D66 en CDA) wil fors bezuinigen, structureel 150 miljoen euro. Er wordt onder meer stevig gekort op kunstsubsidies. Dat nu geen geld wordt gereserveerd noemt Bolle een „gemiste kans”. De nieuwe wethouder Marjolein de Jong (D66), die vanavond geïnstalleerd zou worden, zegt dat het plan zeker niet van de baan is. Volgens haar wordt „enthousiast” doorgegaan met de architectenwedstrijd, waarin zestien ontwerpen voorliggen. Het college neemt naar verwachting in november een besluit over het cultuurforum. Volgens De Jong is dan pas definitief duidelijk hoeveel geld het project gaat kosten.

Duiveltjes voor Florim, Goudsmit

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 27 mei. Voor de achtste keer zijn gisteravond de Duiveltjes uitgereikt aan de beste popmuzikanten van Nederland. De prijzen worden toegekend door vakgenoten. Zij beschouwden Anton Goudsmit (New Cool Collective, Ploctones) als beste gitarist, Torre Florim van De Staat als beste zanger, Ivo Severijns van Kane als beste bassist en Joost Kroon (New Cool Collective, Kane) als beste drummer. Niels Broos van Kyteman’s Hiphop Orkest kreeg de prijs voor beste toetsenist. De uitreiking van de Duiveltjes had plaats tijdens de tweede editie van het Gala voor de Popmuziek. Tijdens dat evenement werden ook de winnaars van de IJzeren Podiumdieren bekendgemaakt, toegekend door een vakjury. Tot beste directeur werd Gerard Lohuis (P60) verkozen. Beste podium is Rotown. Darko Esser (Doornroosje) is volgens de kenners de beste programmeur en het drie dagen durende Lowlands het beste festival.