Kort nieuws Europa

EU-burgers vanaf nu sneller door controle Schiphol

SCHIPHOL, 27 mei. Passagiers met een EU-paspoort kunnen sinds gisteren op Schiphol zonder marechaussees te treffen de grens passeren. Als ze over de grens gaan, scannen ze hun reisdocument bij een elektronisch poortje. Dat moet de doorstroming bevorderen. Nu staan er vaak lange rijen bij de paspoortcontrole. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) en president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol gaven gisteren op de luchthaven het startsein voor een proef met de poortjes. Ze kosten 100.000 euro per stuk en er is een bedrag van 30 miljoen voor gereserveerd, zei een woordvoerder van Justitie. Alleen passagiers met nieuwe paspoorten, met chip waarop biometrische kenmerken zijn opgeslagen, kunnen er gebruik van maken. Behalve voor houders van EU-paspoorten wordt deze grenspassage ook mogelijk voor inwoners van Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. De proef duurt tot eind juni. (ANP)

PVV’er eist excuses Turkse minister

BRUSSEL, 27 mei. PVV-Europarlementariër Barry Madlener eist excuses van de Turkse minister voor Europese Zaken Egemen Bagis, omdat die hem voor racist zou hebben uitgemaakt. Madlener zei dat gisteren vanuit Turkije, waar hij verblijft als lid van een delegatie van het Europees Parlement. Bagis deed zijn uitspraak volgens Madlener dinsdag na kritische vragen van de PVV’er, onder meer over de Turkse weigering PVV-leider Geert Wilders te ontvangen. Volgens Madlener zei Bagis daarop dat hij lijdt „aan een ziekte die racisme heet”. In een gesprek met de PVV-Europarlementariër ontkende de minister later dat hij dat heeft gezegd, maar volgens Madlener zijn er opnames van gemaakt. Madlener wil dat Bagis zijn woorden terugneemt. „Of hij moet bewijzen dat ik een racist ben, en dat kan hij niet, want dat ben ik niet.” (ANP)

Gesprekken over data duren jaren

Brussel, 27 mei. De onderhandelingen over de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en de VS in het kader van terrorismebestrijding kunnen één tot twee jaar duren. Dat zei eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) gisteren. De Europese Commissie wil duidelijke afspraken over die uitwisseling van data, zei Reding, „en die onderhandelingen gaan niet gemakkelijk worden”. De naleving van nieuwe afspraken moet zo nodig via de rechter kunnen worden afgedwongen, vindt de Commissie. De bedoeling is dat er een overkoepelende reeks afspraken komt voor gegevensuitwisseling, zoals het uitwisselen van passagiersgegevens en informatie over financiële transacties. Die regels moeten garanderen dat grondrechten en vrijheden van individuen worden beschermd. De Europese Commissie presenteerde een ontwerpmandaat met voorstellen, die zowel de lidstaten als het Europees Parlement moeten goedkeuren. (AP, ANP)