Kort nieuws Economie

Waarde Apple passeert Microsoft

New York, 27 mei. Computerproducent Apple heeft Microsoft ingehaald als ’s werelds grootste technologiebedrijf naar marktwaarde. Tegen het einde van de handelsdag gisteren bedroeg de waarde van alle aandelen Apple in totaal circa 222 miljard dollar (181 miljard euro). Microsoft bleef steken op 219 miljard dollar. Apple, producent van de iPod, de iPhone en de iPad, zag de waarde van zijn aandelen sinds 2000 met een factor van 10 vermenigvuldigen. Softwaregigant Microsoft daarentegen daalde in deze periode 20 procent in waarde. (ANP)

Pharming wil tot 12 mln ophalen

Amsterdam, 27 mei. Biotechnologiebedrijf Pharming wil tot 12 miljoen euro ophalen met de verkoop van nieuwe aandelen aan institutionele beleggers en grote investeerders. Het bedrijf heeft al een aantal voorlopige toezeggingen ontvangen van bestaande en nieuwe aandeelhouders om deel te nemen aan de emissie. Dat maakte Pharming vandaag bekend. De opbrengst van de emissie zal onder meer worden gebruikt voor het lopende goedkeuringsproces en het op de markt brengen van Rhucin, een middel tegen acute zwellingen. (ANP)

Beursschandaal rond Walt Disney

Los Angeles, 27 mei. Een werkneemster van Walt Disney en haar vriend worden ervan beschuldigd dat ze geprobeerd hebben koersgevoelige informatie over het amusementsconcern te verkopen aan hedgefonds, activistische handelaren die proberen via het kopen van aandelen op de beurs de onderneming naar een andere koers te dwingen. De werkneemster zou vertrouwelijke kwartaalcijfers hebben doorgespeeld aan haar vriend, die probeerde die informatie te verkopen. De twee werden in Los Angeles gearresteerd door agenten van de FBI, die hen in de val lieten lopen. (ANP)