Kort nieuws Binnenland

Kabinet reageert terughoudend op winst Bouterse

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 27 mei. De Nederlandse regering „respecteert” de uitslag van de Surinaamse parlementsverkiezingen waarbij de combinatie aangevoerd door voormalige legerleider Desi Bouterse met 23 van de 51 zetels de grootste is geworden. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft dit gisteren verklaard. Hij wijst wel op het verleden van Bouterse. „De heer Bouterse is in Nederland veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor drugshandel en in Suriname loopt nog steeds het proces inzake de december moorden. Dit alles kunnen we niet van tafel vegen”, aldus Verhagen.

OM onderzoekt smaad Verdonk

Door onze correspondent

Enschede, 27 mei. Politiekorps Gelderland-Midden gaat onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd door lijsttrekker Rita Verdonk van Trots, twee Gelderse leden en een voormalig coördinator van haar partij. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd. De twee partijleden deden vorig jaar aangifte van bedreiging en stalking door de regionale coördinator van Trots in Arnhem. Hij deed daarna aangifte wegens laster en smaad door de twee en door Verdonk.

Brouwer (OM) blijft voor taakstraffen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 27 mei. Het opleggen van taakstraffen is een nuttige sanctie in het strafrecht. Het pleidooi van CDA-leider Jan Peter Balkenende om de taakstraf af te schaffen, zou neerkomen op het „weggooien van het kind met het badwater”. Dat zei voorzitter Harm Brouwer van het College van procureurs-generaal vanochtend bij de presentatie van het jaarverslag 2009 van het Openbaar Ministerie (OM).

Islamitisch College Amsterdam dicht

Amsterdam, 27 mei. Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) gaat dicht. Dat besloot het bestuur gisteravond. De stap volgt op het oordeel van de Raad van State dat het ministerie van Onderwijs de subsidie aan de school per 1 augustus mag stopzetten. De school krijgt geen subsidie meer omdat het aantal leerlingen op de school al drie jaar onder de wettelijke norm ligt en het niveau van het onderwijs te laag is. (ANP)