Internationaal kort

Clinton roept China op Noord-Korea onder druk te zetten

SEOUL. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft China gisteren opgeroepen Noord-Korea onder druk te zetten om een einde te maken aan de provocaties en bedreigingen door het land. Clinton wil dat China, de trouwste bondgenoot van Noord-Korea, het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip veroordeelt. Volgens Clinton is een reactie van de internationale gemeenschap nodig op de groeiende crisis over Noord-Korea. Tegenover journalisten zei Clinton, die een tweedaags bezoek aan Peking had gebracht, dat de torpedoaanval waarbij op 26 maart 46 marinemensen omkwamen, een „krachtig, maar afgewogen” antwoord vereist. Volgens haar is het bewijs dat Noord-Korea marineschip Cheonan heeft getorpedeerd „overweldigend”. China reageerde tot nu toe terughoudend op de conclusie van een internationaal onderzoek dat Noord-Korea achter de aanval zit. (Reuters, BBC)

Rusland en Iran botsen over sancties

Moskou. Iran en Rusland botsten gisteren nadat Rusland sancties tegen Iran door de Verenigde Naties steunde. Rusland vindt dat het afgelopen moet zijn met het „politieke extremisme” van Iran. Dat zei Sergei Prikhodko, de belangrijkste adviseur op het gebied van Buitenlandse Zaken van de regering van Rusland, gisteren. Het was een reactie op uitspraken van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die de Russische president Medvedev waarschuwde voorzichtiger te zijn als het Iran aangaat. Analisten spreken over de grootste ruzie sinds jaren tussen de twee energiegrootmachten. Gisteren kwamen vijf mensen om bij een bomaanslag in Zuid-Rusland. (Reuters)

New Yorkse activiste na 15 jaar vrij uit Peru

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Na vijftien jaar gevangenschap in Peru kwam de Amerikaanse activiste Lori Berenson gisteren voorwaardelijk vrij. Berenson werd in 1995 gearresteerd in een bus in Lima, de hoofdstad van Peru, en moest terechtstaan voor het steunen van een linkse guerrillabeweging bij plannen om leden van het parlement van Peru te gijzelen. De jonge vrouw, destijds 26, had zich in Peru voorgedaan als journalist en werkte samen met een fotograaf, die de vrouw bleek te zijn van een van de leiders van de marxistische opstandelingengroep Túpac Amaru.

Slowakije is boos over dubbel paspoort

Boedapest. Slowakije heeft ingestemd met een wetswijziging waardoor inwoners hun Slowaakse burgerschap kunnen verliezen als zij een Hongaars paspoort aanvragen. Het is een reactie op het besluit van Hongarije om de bijna twee miljoen Hongaren die in het buitenland wonen de mogelijkheid op een Hongaarse identiteit te geven. De Slowaakse leider Robert Fico noemde Hongaarse zet een „bedreiging van de veiligheid.” Tien procent van de Slowaakse bevolking heeft een Hongaarse etniciteit. (BBC, AP)