'Ik barst van het zelfvertrouwen'

Turner Yuri van Gelder lijkt klaar voor zijn rentree. Zelf kan hij niet wachten. En hij oogt scherp. „Ik ben tot op het bot gemotiveerd.”

(FILES) -- A file photo taken on April 5, 2009 shows Gold medalist Yuri Van Gelder of The Netherland posing on the podium of the rings of the Third European Men's Artistic Championships in Assago, near Milan. Van Gelder, the 2005 world rings champion, has been suspended for a year by the Dutch gymastics federation (KNGU) after testing positive for cocaine, it was announced on October 26, 2009. Van Gelder, the reigning European champion on the rings, tested positive during the national championships last June. He admitted taking cocaine and will return the gold medal he won there. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER AFP

De ringen hingen boven het podium van de Haagse Koninklijke Schouwburg en niet in een sportarena, maar de man die er gisteravond adembenemende kunstjes in uitvoerde, oogde onveranderd sterk. Turner Yuri van Gelder heeft aan spiermassa niet ingeboet en leek tijdens de eerste uitreiking van de Lotto Sport Awards topfit. Daar hing de oude vertrouwde Van Gelder.

De vergelijking met een wedstrijd zou oneerlijk zijn, omdat de ringenspecialist een show voor een morgenavond uit te zenden televisieprogramma ten beste gaf, maar voor het oog van veel sportcoryfeeën wekte hij de indruk klaar te zijn voor zijn rentree.

Hoewel Van Gelder publiekelijk niet wenst te reageren op zijn ontmaskering als cocaïneverslaafde dwong presentator Ivo Niehe hem voor de camera tot een korte terugblik. De turner zei uit avontuurlijke overwegingen aan de cocaïne te zijn begonnen, maar blij te zijn dat hij de kans heeft gekregen in een Schots afkickcentrum te hebben geleerd niet in zijn oude fout te vervallen.

Hoewel hij normaal voor de pers wordt afgeschermd, was Van Gelder gisteravond bereid enkele vragen te beantwoorden. Voor alle zekerheid luisterde zijn zaakwaarnemer Ralph van Baasbank mee.

Hoe gaat het?

Yuri van Gelder: „Goed. Ik wil het verleden zo veel mogelijk laten rusten en me op de toekomst richten. Ik ben lekker bezig en bereid me voor op de wereldkampioenschappen turnen, in oktober in Rotterdam. Daarvoor moet ik me eerst nog kwalificeren, eind augustus bij een interland in Italië. In september volgen nog drie wereldbekerwedstrijden en dan moet ik klaar zijn voor de WK.”

Enig idee of de concurrentie sterker is geworden?

„Ik kijk ook televisie en houd ze scherp in de gaten. Ik denk mijn plaats redelijk goed te kunnen inschatten. Er is niet veel veranderd, vind ik.” Met een veelbetekenend lachje: „Turnen is en blijft een moeilijke sport.”

Hoe gaat de training in de zaal in Rosmalen?

„Het is behelpen. Trainer Boris Orlov komt zo nu en dan langs, maar ik mis mijn trainer Bram van Bokhoven, evenals mijn trainingsmaatjes. En natuurlijk de faciliteiten in de hal van mijn vereniging Flik-Flak in Den Bosch. Die zijn een stuk beter dan die in Rosmalen. Maar ik ben tot het bot gemotiveerd om op mijn oude niveau terug te komen. Ik kan niet wachten tot de dag dat ik mag terugkeren.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

„Ik kijk nog niet te ver vooruit. Eerst de WK in Rotterdam, waar ik me ook wil inzetten voor een goed resultaat in de landenwedstrijd. Daarom train ik ook op sprong en vloer, zodat ik voor het team op die onderdelen inzetbaar ben.”

Al nagedacht over het verbod op deelname aan de Spelen in 2012?

„Daar houd ik me niet mee bezig. Dat is een onderwerp voor later.”

Vrees voor een enorme belangstelling bij terugkeer?

„Nee, als de mensen mij met respect behandelen, doe ik dat omgekeerd ook. Bovendien voel ik me gesterkt door alle steunbetuigingen. Ik krijg een tweede kans en die wil ik benutten. Ik ben een vechter, vergeet dat niet. Man, ik barst van het zelfvertrouwen.”

    • Henk Stouwdam