IJslanders willen burleske partij

Gratis handdoeken in alle zwembaden. Eindelijk een ijsbeer in de zoo van Reykjavik. Een noordelijke versie van het pretpark Disneyland op de plaats van Vatnsmyri, de luchthaven vlakbij Reykjavik. Het zijn slechts enkele programmapunten van de burleske IJslandse politieke beweging Besti Flokkurinn (Beste Partij). De nieuwe formatie zou komend weekend de verrassende winnaar kunnen worden van de gemeenteraadsverkiezingen in de IJslandse hoofdstad.

De Beste Partij werd opgericht door de in IJsland bekende komiek Jon Gnarr, en heeft volgens Gnarr een ernstige boodschap: de verantwoordelijken voor de oude politiek die IJsland aan de rand van de afgrond hebben gebracht, moeten verdwijnen.

De kiezer lijkt die mening te delen. Volgens een peiling in het dagblad Morgunbladid haalt de Beste Partij 43,1 procent van de stemmen, goed voor een nipte meerderheid van acht van de vijftien zetels in de gemeenteraad van Reykjavik.

Op de tonen van ‘Simply the Best’ van Tina Turner schreeuwt Gnarr zijn programmapunten van de daken. Een andere kandidaat, de komiek en scenarioschrijver Sigurjón Kjartansson, beloofde in een televisiedebat ook meer favoritisme ten voordele van de eigen vrienden.

Clip van de partij via nrc.nl/buitenland