Het potje voor starters op woningmarkt is leeg

Starters op de woningmarkt krijgen geen geld meer van het ministerie van Volkshuisvesting. Het budget voor de zogenoemde VROM Startersleningen is op. Dat maakte de organisatie die de subsidie verdeelt, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN), gisteren bekend.

De Starterslening van VROM, een driejarige rente- en aflossingsvrije lening voor koopwoningen tot 350.000 euro (Nationale Hypotheekgarantie), wordt verstrekt door gemeenten. Ruim de helft van de gemeenten biedt de lening aan. De gemeente betaalt de ene helft, het Rijk de andere. VROM putte uit een in 2006 ingesteld fonds van 40 miljoen euro.

Dat fonds is sneller uitgeput geraakt dan demissionair minister Van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie, ChristenUnie) verwachtte. In maart schreef hij nog aan de Tweede Kamer dat dat eind dit jaar zou gebeuren. De populariteit van de regeling en de recente verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie tot 350.000 euro, leidden ertoe dat het geld sneller op was.

Ook de landelijke koopsubsidie, de regeling Wet Bevordering Eigen Woningbezit (BEW), ging onlangs aan haar eigen succes ten onder. De BEW was bedoeld voor woningen tot 167.000 euro.

Gemeenten kunnen de lening nu zelf verstrekken, maar het budget daarvoor is vermoedelijk ook snel op. SVN wil dat het Rijk het eigenwoningbezit blijft stimuleren. De subsidie aan de koopsector – in 2010 15 miljard euro inclusief hypotheekrenteaftrek – is een belangrijk verkiezingsthema. Deskundigen van SER en CPB bepleiten hervorming van de woningmarkt. omdat onder meer starters moeilijk een huur- of koopwoning vinden en de eigenwoningschuld in Nederland hoog is vergeleken met het buitenland.