Fouten inspectie in zaak Twentse medicus

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft grote fouten gemaakt in de zaak van de disfunctionerende Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur. De IGZ had eerder verkeerde diagnoses van hem moeten onderzoeken.

Dat heeft een onderzoekscommissie onder leiding van Rein Jan Hoekstra vanochtend geschreven. De neuroloog werd in 2004 door Medisch Spectrum Twente (MST) na een reeks foute diagnoses op non-actief gezet. Hij vertelde tientallen patiënten onterecht dat ze alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden en gaf verkeerde medicijnen. De IGZ voorkwam niet dat Janssen Steur later in Duitsland ging werken.

De commissie-Hoekstra zei dat een apotheker in 2003 aan de inspectie meldde dat Jansen Steur recepten vervalste, maar de IGZ kwam pas vijf maanden later in actie. De IGZ had de neuroloog ook „beter in de gaten moeten houden” toen hij weer was gaan werken. De commissie vindt het verkeerd dat de IGZ in principe geen anonieme klachten behandelt.

De commissie velt geen oordeel over de kwaliteit van de inspectie, maar vindt dat ze sneller moet reageren. De commissie vindt dat de inspectie prioriteiten moet stellen en vaker ideeën moet uitwisselen met het ministerie van VWS en de Tweede Kamer. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal wil alle aanbevelingen overnemen. „Met een aantal veranderingen zijn we al bezig.” Volgens hem kunnen sommige adviezen over drie maanden worden opgevolgd, andere later.

Wim van Losser, ex-patiënt van Janssn Steur, noemt het rapport „vernietigend”, maar vindt dat er dingen niet zijn onderzocht, zoals de rol van de farmaceutische industrie. Hij kreeg een foute diagnose en foute pillen en zit in de WAO.

Het rapport Angel en Antenne is het derde over ziekenhuis MST. Eerder had de commissie-Lemstra veel kritiek op de IGZ en het MST-bestuur, die laat ingrepen. De inspectie zou door nalatigheid de gezondheid van patiënten op het spel hebben gezet. Deze commissie komt met een vervolgrapport. De baas van de IGZ ten tijde van de gemaakte fouten, Herre Kingma, is nu bestuursvoorzitter van MST.