Europese beurzen boeken flinke winst

De Europese aandelenbeurzen stonden vanmorgen op winst. Investeerders reageerden positief op de ontkenning van China dat het van zijn investeringen in de euro af wil.

Het gerucht dat Peking zijn posities in Europese staatsobligaties wil afbouwen zorgde gisteravond nog voor onrust op Wall Street. De Amerikaanse Dow-Jonesindex verloor de dagwinst en eindigde op een verlies van 0,7 procent op 9.974 punten, onder de psychologisch belangrijke grens van 10.000 punten.

Het gerucht over een mogelijke Chinese actie volgt op de problemen in de eurozone. De zuidelijke eurolanden Griekenland, Spanje, Portugal en ook Italië staan onder grote druk om forse bezuinigingen door te voeren om de staatshuishouding op orde te brengen. De onrust rond deze landen, en de val van de euro die dat vervolgens teweeg bracht, zou voor Peking reden zijn om de investeringen in de eurozone terug te schroeven. Dit zou de euro nog verder onder druk zetten. China ontkent dit.

Rond het middaguur stond de Amsterdamse beursgraadmeter AEX op een plus van 2,2 procent op 318,90 punten. Vooral de financiële fondsen ING en Aegon stonden op winst, beide rond de 5 procent. Het waren ook deze twee die eerder in de week fors terrein moesten prijsgeven toen de Spaanse overheid een regionale spaarbank moest redden.

Ook energiebedrijven, en bedrijven die aan deze sector gelieerd zijn, boekten winst. dit kwam door een rapport uit de Verenigde Staten waaruit blijkt dat de vraag naar olie aan het toenemen is. In Amsterdam stond Shell op een plus van 1,7 procent en SBM Offshore won 3,9 procent.

Elders in Europa stonden de indices ook fors in de plus. In Parijs en Frankfurt stonden de graadmeters op een winst van ruim 2 procent.

De euro noteerde vanmorgen rond de 1,2275 dollar. De Europese munt daalde daarmee tegenover de 1,2300 dollar die er eerder op de ochtend werd genoteerd, maar maakte weer wat terrein goed tegenover de 1,2220 van gisteren.