EU bemiddelt in Albanese crisis

De Europese Unie en het Europese Parlement hebben gisteren een delegatie naar Albanië gestuurd om te bemiddelen in het politieke conflict dat het land nu al bijna een jaar in zijn greep houdt.

Het vierkoppige team begon gisteren aan tweedaagse gesprekken met premier Sali Berisha, van de Nieuwe Democratische partij (ND), en oppositieleider Edi Rama van de Socialistische Partij (PS). Eerdere onderhandelingen tussen de ND en de PS, in het Franse Straatsburg vorige week, liepen op niets uit.

De oppositie in Albanië, dat EU-lid wil worden, beschuldigt de rechtse premier Berisha ervan de verkiezingen vorig jaar te hebben gestolen. Die verkiezingen eindigden in een nipte parlementsmeerderheid voor de ND maar volgens de Socialistische Partij is er fraude gepleegd. De partij eist een hertelling en boycot sindsdien het parlement.

Berisha weigert echter in te stemmen met een hertelling. Uit protest hiertegen gingen enkele leden van de oppositie begin deze maand in hongerstaking. Die hongerstaking, waaraan ook zo’n 200 aanhangers van de oppositie meededen, werd vorige week beëindigd.

De EU heeft druk uitgeoefend op Albanië, een voormalige Sovjetsatellietstaat, om een einde te maken aan de politieke patstelling. Leden van het Europese Parlement hadden aangedrongen op de onderhandelingen in Straatsburg, vorige week, die door de EU-commissaris voor Uitbreiding Stefan Fule werden bijgewoond.

Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, zei na afloop van die gesprekken tussen de ND en de PS „diep bezorgd” te zijn over de situatie in Albanië. Ze waarschuwde dat de politieke crisis een ernstige belemmering vormt voor verdere Europese integratie. (AP)