Een monotone reeks van doorgesneden kelen

scene uit de film Centurion (2010) FOTO: A-Film

Centurion

Regie: Neil Marshall. |Met: Michael Fassbender, Olga Kurylenko. In: 30 bioscopen. *

Centurion speelt zich weliswaar af in 117 na Christus, maar heeft een stevige tik meegekregen van de huidige oorlog in Irak. Een geavanceerd leger, de vooruitgeschoven post van een wereldmacht, neemt het op tegen primitieve barbaren, maar blijkt geen partij te zijn voor hun meedogenloze guerrillatactiek. De soldaten verdwalen in het onherbergzame landschap. Op de achtergrond konkelen politici terwijl de strijdmacht wordt gedecimeerd, en op het einde blijkt de hele onderneming zinloos te zijn geweest.

Van het legioen van drieduizend manschappen staat dan nog één man overeind: de soldaat in het Romeinse leger Quintus (Michael Fassbender, die niet de kans krijgt te laten zien hoe goed hij is). Hij is gelegerd in Noord-Engeland, waar hij strijd levert met de Picten, een woest volk. Met enkele lotgenoten komt hij achter de vijandelijke linies terecht, waarop een woeste achtervolging volgt.

Regisseur Neil Marshall heeft een reputatie van bloedige taferelen, die hij waarmaakt met een monotone reeks doorgesneden kelen en afgehakte hoofden; wellicht nog een parallel met de situatie in Irak. Hongerige soldaten gaan zich te buiten aan de maaginhoud van een hert dat ze zojuist hebben gejaagd („Tast toe nu het nog warm is”). Het enige aardige van Centrurion is eigenlijk om Bondgirl Olga Kurylenko te zien als krijgster met wie niet te spotten valt.

    • Peter de Bruijn