Desi Bouterse wint verkiezingen Suriname

Desi Bouterse heeft dinsdag de parlementsverkiezingen gewonnen. President van Suriname is Bouterse nog niet. De Mega Combinatie, waarin de Nationale Democratische Partij van Bouterse is verenigd, kan rekenen op 23 van de 51 zetels in het parlement (Nationale Assemblée). Het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan zakt naar 14 zegels. Vijf jaar geleden waren dat er achttien. De voorlopige uitslag is een slag voor het Nieuw Front.

Om te regeren, zal de Mega Combinatie van Bouterse samenwerking moeten zoeken. Bij de vorige verkiezingen in 2005 werd de partij van Bouterse ook de grootste, maar lukte het het Nieuw Front met andere partijen een regering te vormen en Bouterse uit de coalitie te houden.

Een samenwerking tussen het Nieuw Front en de Mega Combinatie, wat gezien het aantal zetels voor de hand zou liggen, lijkt onwaarschijnlijk. President Venetiaan heeft duidelijk laten weten niet te willen samenwerken met Bouterse, die hij verantwoordelijk houdt voor de moord op onschuldige burgers, onder wie persoonlijke vrienden.

De Javaanse leider Paul Somohardjo van de Volksalliantie (zes zetels) gaf gisteren aan samenwerking met Bouterse niet uit te sluiten. Opmerkelijk, want Somohardjo is in de jaren tachtig nog gedetineerd als politieke tegenstander van Bouterse.

Oud-junglecommandoleider Ronnie Brunswijk won met zijn A-Combinatie in het binnenland zeven zetels. Maar een samenwerking tussen de aartsrivalen Brunswijk en Bouterse ligt niet voor de hand. Bouterse heeft gezegd nooit met zijn tegenstander uit de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) te willen samenwerken.

Waarschijnlijk mag de Mega Combinatie ook de president leveren, al heeft het blok de vereiste tweederde meerderheid van 34 zetels niet. Als dat na twee ronden niet is gelukt gaat de Verenigde Volksvergadering een president kiezen. Een presidentskandidaat heeft dan genoeg aan de helft plus een van de stemmen.

De angst bestaat dat Suriname onder Bouterse een economische terugval krijgt en dat internationaal kapitaal het land verlaat.

    • Nina Jurna