Debutant van Rabo blinkt uit in Ronde van Italië

Wielrenner Steven Kruijswijk (23) is gisteren als derde geëindigd in de zeventiende etappe in de Ronde van Italië. De debutant uit de Rabo-ploeg moest na een lange ontsnapping op de slotklim naar Pejo Terme alleen de Franse ritwinnaar Damien Monier en de Duitse routinier Danilo Hondo laten voorgaan. De Spanjaard David Arroyo behield de leiding in het klassement, waar in de top niets veranderde.

Neoprof Kruijswijk hoorde pas vlak voor de Giro dat hij mocht meedoen, nadat de Spaanse kopman Oscar Freire geblesseerd was afgehaakt. De klimmer, onlangs dertiende in de Ronde van Murcia, rijdt opvallend sterk in zijn eerste grote ronde. Meteen in de eerste bergrit reed hij lang in de aanval. In de loodzware rit zondag naar de Monte Zoncolon eindigde Kruijswijk als zeventiende. Na de ontsnapping van gisteren, waarin hij tien minuten won op het peloton, klom de jonge Brabander naar de 23ste plaats in het klassement.

Na 54 kilometer ontstond een kopgroep van negentien renners, die al snel een grote voorsprong van tien minuten nam. Kruijswijk deed in de finale als een routinier wat hij moest doen. Hij was attent mee toen de beslissing viel, en reed met Monier en Hondo weg bij de andere vluchters. Bij het oprijden van de slotklim naar Pejo Terme, waar in 1986 Johan van der Velde won, gooide hij zijn bidon weg als extra ballast. Alleen kon hij niet mee toen Monier (27) op drie kilometer van de finish aanzette. Even leek hij de Franse voormalig baanrenner nog te achterhalen, maar in plaats daarvan werd hij zelf nog achterhaald door Hondo.

„Het is nu toch vooral de trots die overheerst”, zei Rabo-ploegleider Frans Maassen. „Natuurlijk dachten we even dat we goed zaten, zeker met die laatste drie kilometer bergop in het vooruitzicht. Het was nu net nog een stap te ver, maar Steven deed het tactisch duvels goed. Hij kan zichzelf geen enkel verwijt maken.”

De jonge Rabo-ploeg weert zich sterk in de 93ste Ronde van Italië. Kopman Bauke Mollema (23) rijdt met de besten mee in de bergen en staat in zijn eerste grote ronde zestiende in het klassement. Ook de Colombiaan Mauricio Ardila en Pieter Weening staan bij de eerste dertig. Hun jonge ploeggenoten Tom Stamsnijder, Rick Flens en Jos van Emden vallen volop aan.

In de Ronde van België kreeg de Rabo-ploeg gisteren een tegenvaller te verwerken. De Rus Denis Mensjov, beoogd kopman voor de Tour, viel al na dertig kilometer uit in de door de Belg Philippe Gilbert gewonnen eerste rit. Onlangs moest hij wegens bronchitis ook al afzeggen voor een hoogtestage in de Sierra Nevada, waar hij met Robert Gesink en Laurens ten Dam zou trainen voor de Tour.