Cocktails en noodhulp in de Gazastrook

Ga eens lekker uit eten in de Gazastrook, in restaurant Roots bijvoorbeeld. „We hebben vernomen dat de biefstuk stroganoff en romige spinaziesoep zeer aan te bevelen zijn.” Tip: „beding korting met uw perskaart. Er is ook een mogelijkheid om een heerlijke avond door te brengen in het Greens Terrace Garden Café, met een eclectische keuken en verse cocktails.”

De persafdeling van de Israëlische premier Netanyahu stuurde gisteren een e-mail met deze aanbevelingen naar de buitenlandse journalisten die werken in Israël en de Palestijnse gebieden. Correspondenten wordt aangeraden na het eten lekker te gaan zwemmen in het gloednieuwe zwembad in Gaza. De mail, met een niet te missen sarcastische ondertoon, is een lofzang op het goede leven in de Palestijnse Gazastrook. De boodschap: Gaza, waar circa anderhalf miljoen mensen vrijwel afgezonderd van de buitenwereld leven, is helemaal zo slecht niet als de media dat voorstellen.

Israël is verantwoordelijk voor de blokkade van de Gazastrook. Sinds 2007, toen Hamas de macht overnam in het gebied, is die blokkade volledig. Hulpgoederen komen mondjesmaat binnen. De meeste goederen komen binnen via smokkeltunnels onder de Egyptische grens, waar de overgang ook meestal dicht is. Wederopbouw na vele oorlogen – de laatste kostte ruim een jaar geleden aan circa 1.400 Palestijnen en dertien Israëliërs het leven – komt nauwelijks van de grond.

De organisatie van buitenlandse journalisten is niet gecharmeerd van de e-mail. Ook de VN-hulporganisatie UNRWA is boos. Volgens een woordvoerder schetst Israël een verkeerd beeld. In Gaza, zegt hij, zijn inderdaad restaurants open, en vorige week is een zwembad geopend. „Dat zegt alleen niets over de totale situatie. Driekwart van de bevolking krijgt noodhulp, 80 procent van de kinderen heeft psychische problemen. Er komen nu 125 tot 130 vrachtwagens per dag binnen die Israël heeft doorgelaten, maar we hebben er 600 nodig. Er heerst grote armoede in Gaza.”