Beveiliging toppen kost Canada 1 mld

De Canadese regering krijgt zware kritiek wegens het besluit bijna 1 miljard Canadese dollar uit te geven aan de beveiliging van twee internationale topontmoetingen, de G8 en de G20, die eind juni worden gehouden in en bij Toronto.

Het kabinet van premier Stephen Harper kondigde deze week aan dat de begroting voor veiligheidsmaatregelen bij de twee topontmoetingen, die direct na elkaar plaatsvinden tussen 25 en 27 juni, is opgelopen tot 930 miljoen Canadese dollar (720 miljoen euro). Dat is meer dan de 900 miljoen die Canada eerder dit jaar uitgaf aan beveiliging van de Olympische Spelen in Vancouver. In maart was 179 miljoen dollar begroot voor beveiliging van de G8 en G20.

De Canadese oppositie heeft er op gewezen dat bij de topontmoetingen, ironisch genoeg, zal worden gesproken over de noodzaak om overheidsuitgaven te beteugelen in verband met de internationale schuldencrisis. „Laten we in hemelsnaam het budget onder controle krijgen”, zei oppositieleider Michael Ignatieff gisteren. „Deze cijfers zijn buiten alle proporties.”

Het kabinet verdedigde de kosten. „Dit is een situatie zonder precedent, met twee topontmoetingen direct na elkaar”, zei de Canadese minister van Openbare Veiligheid, Vic Toews, gisteren. „Wij geloven de experts die zeggen dat dit niveau van beveiliging noodzakelijk is.” Volgens Toews is de begroting gebaseerd op een „gemiddeld” dreigingsniveau.

Het is voor het eerst dat de topontmoetingen van de groep van acht rijke industrielanden en de nieuwere G20 direct na elkaar worden gehouden. Oorspronkelijk zouden beide ontmoetingen plaatsvinden in Huntsville, buiten Toronto. Maar de G20 is vorig jaar verplaatst naar het centrum van de grootste stad van Canada, omdat de kleinere plaats de grote top niet aan zou kunnen. De kosten van een beveiligingsoperatie op twee plaatsen zijn aanmerkelijk hoger. (AP, Reuters)