Balkenendes tongzoen

Een opmerkelijke uitslag van de Stemwijzer: deelnemers aan die virtuele kiesquiz vinden één onderwerp veel belangrijker dan de AOW-leeftijd, de hypotheekrenteaftrek, de zorg of het onderwijs. 86 procent wil strengere straffen voor geweldsmisdrijven. Dat bleek maandag.

Dinsdag riep CDA-lijsttrekker Balkenende op alle tv-zenders dat hij af wil van de taakstraffen. Strafdienstplicht, moet het gaan heten, en het papierprikken wordt opgerekt tot een compleet arrangement van nachtdetentie en heropvoeding.

Nooit eerder honoreerde Balkenende een hartekreet uit het volk zo vlot. Nooit eerder stond hij er zo beroerd voor in de peilingen. Nooit eerder leek Balkenende, kortom, zozeer als twee druppels water op Rita Verdonk.

Allebei hebben ze zich één doel gesteld: zich niet neerleggen bij hun persoonlijke teloorgang, en stug vastklampen aan hun glorietijd. Laatste hoorde ik het Rita weer op de radio zeggen: „Zeshonderdtwintigduizendvijfhonderdvijfenvijftig voorkeurstemmen.” Geen enkele dag is dat getal weggeweest uit haar gedachten, 620.555. Nu heeft ze nul zetels.

Is het nodig, dat strafplan van Balkenende? Niet om duidelijk te maken dat het CDA met rechts in zee wil; dat wisten we al. Ook niet om criminaliteit aan te pakken. Dat taakstraffen juist goed werken, minder recidive opleveren en goedkoper zijn, wisten we ook al.

Blijft over: puur populisme. Het volk vindt straffen altijd te laag, niet alleen omdat het volk overrompelend dom is, maar ook omdat het slecht is geïnformeerd. Zo was er een tijdlang ophef omdat verkrachters ‘er met een taakstraf vanaf kwamen’. Kijk je naar zulke zaken dan blijkt het veelal te gaan om jongeren die elkaar onvrijwillig tongzoenen, immers ook ‘het seksueel binnendringen van het lichaam’.

Niettemin heeft minister Hirsch Ballin (CDA, Justitie) vorig jaar al besloten dat ernstige gewelds- en zedendelicten niet meer met louter een taakstraf gesanctioneerd kunnen worden.

Balkenendes strafplan is een onvrijwillige tongzoen aan het adres van het stemvee. Jammer dat ons kiesstelsel het niet toelaat tégen iemand te stemmen. Dan werd Balkenende met afkeurstemmen uit de fractie verwijderd.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts