Altijd morgen krijg je een konijn

nrc.next vroeg vier jonge dichters een verkiezingsgedicht te schrijven

Als tegenwicht voor de holle retoriek van de verkiezingsstrijd.

Nu de verkiezingsstrijd echt is losgebarsten houden politici het electoraat graag eenvoudige keuzes voor. Maar we weten allemaal dat het op 9 juni om meer gaat dan de AOW-plannen van de PvdA, een kopvoddentaks, of de hypotheekrenteaftrek. Daarom maakt nrc.next, in samenwerking met literair productiehuis Wintertuin, hiernaast pas op de plaats met vier poëtische bespiegelingen op de Tweede Kamerverkiezingen. Holle leuzen en tenenkrommende oneliners hoor je in deze periode immers al genoeg.

De opdracht aan vier jonge dichters was om op basis van een verkiezingsthema een gedicht te maken. NRC-columnist Marc Chavannes leverde de thema’s aan, die onder de gedichten staan afgedrukt.

Je kunt de gedichten dit weekend live horen. Tijdens het festival voor het gesproken woord De geest moet waaien, dat vandaag in Arnhem begint, spreken de dichters hun verkiezingsgedicht uit in het programmaonderdeel Stemmingmakerij.

Deze eerste editie van het festival pakt meteen uit met klinkende namen als Spinvis, Jan Siebelink, Tommy Wieringa, Ramsey Nasr, Herman Brusselmans, Abdelkader Benali, Wilfried de Jong, Franca Treur, Christiaan Weijts en Annelies Verbeke.

Meer informatie over De geest moet waaien en Stemmingmakerij vind je op wintertuin.nl/degeestmoetwaaien