All about Art: speels, rauw over kunst

De afgelopen dagen doken op lantarenpalen door heel Nederland al intrigerende stickers op van een driekoppig monster en de tekst ‘new magazine – out now’. Sinds gisteren is duidelijk wat dit behelst. Op de kunstbeurs Art Amsterdam is gisteren All About Art + Scenery gepresenteerd, een magazine dat volgens de makers met ‘niets’ te vergelijken is. Rauw, opstandig, anders. Een blad vol meningen, maar niet die je al hebt gehoord.

All About Art is een uitgave van Kunstbeeld, onderdeel van Veen Magazines, dat ook tijdschriften als Filosofie Magazine en het Historisch Nieuwsblad uitbrengt. „All About Art richt zich vooral op de mensen die de kunstwereld vormen”, zegt Kunstbeeld-hoofdredacteur Roos van Put. Het is een tijdschrift van, voor en over de kunstwereld. Zo’n blad was er nog niet.”

In All About Art vind je bijvoorbeeld rubrieken als Dresscode, over wat er zoal op openingen gedragen wordt, en een kookrubriek met favoriete recepten van beeldend kunstenaars. Er worden kunstenaars in geportretteerd die Nederland gaan verlaten, of die juist nieuwkomer zijn. In de rubriek ‘What If...’ mogen kunstenaars fantaseren over wat ze zouden doen als ze bijvoorbeeld de hele hal van Art Amsterdam ter beschikking kregen. En verspreid staan ‘recommendations’, met tips van kunstenaars en auteurs over boeken, films, muziek. De vormgeving, in handen van ontwerpbureau Cobbenhagen Hendriksen, lijkt gebaseerd op het ‘cover flow’-principe van iPhone en ziet er speels uit, met veel over elkaar heen geplaatste foto’s.

„Hier in Londen hebben kunstenaars een andere status dan in Nederland”, laat hoofdredacteur Sophie di Semur via de mail weten. „Hier zijn zij echte personalities. Bij een nieuwe tentoonstelling komen Madonna en David Bowie naar de opening.”

Chef redactie Anna van Leeuwen benadrukt dat All About Art beslist geen glossy of roddelblad wil zijn. „Het wordt geniet, ziet er juist een beetje offroad uit. Het is streetwise en deskundig. Ons logo, dat driekoppige monster dat alle kanten op kijkt, drukt het safarigevoel van All About Art goed uit.”

Het nulnummer van All About Art wordt in een oplage van 20 duizend verspreid. De verschijning is onregelmatig en je erop abonneren kan niet. Je moet als lezer namelijk wel een beetje moeite doen om eraan te komen.

    • Sandra Smallenburg