Aanslag in Zuid-Rusland: 7 doden

Bij een bomaanslag in de Zuid-Russische stad Stavropol zijn gisteren zeven doden gevallen en veertig mensen gewond geraakt. Zestien slachtoffers verkeren nog in levensgevaar.

De bom, die een kracht had van 400 gram TNT en in een pak jus d’orange zat verstopt, ontplofte voor een cultureel centrum, waar even later een Tsjetsjeens dansgezelschap zou optreden dat gelieerd is aan de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. Na de explosie werd het optreden van de groep afgelast. Niemand heeft totnogtoe de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

In de regio Stavropol, die grenst aan de gewelddadige republieken van de Russische Noord-Kaukasus, zijn eerder aanslagen gepleegd door moslimrebellen. Maar de afgelopen jaren was het er rustig.

Islamitische rebellen hebben onlangs gedreigd hun aanslagen van de Noord-Kaukasus naar Russische steden uit te breiden. In maart pleegden zelfmoordenaars uit de Noord-Kaukasus twee bomaanslagen in de Moskouse metro, waarbij veertig doden vielen.