Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Onderzoek naar de relevantie van de lijsttrekkersdebatten. Volgens de politicoloog Wouter van der Brug zijn de debatten een bijkomstigheid: kiezers laten zich leiden door het inhoudelijk fundament van een partij en zoeken bevestiging van wat ze al dachten. Zijn collega-hoogleraar Jan Kleinnijenhuis ziet juist een duidelijk verband tussen het optreden van de lijsttrekkers in debatten en hun overige media-optredens, en de keuze van de kiezer. Verder wordt André Rouvoet, lijsttrekker van de ChristenUnie geconfronteerd met een deskundige over zijn verkiezingsprogramma. Ned.1, 19.15-18.40u.

Nova/Den Haag vandaag. De economen Flip de Kam en Sylvester Eijffinger kijken naar het debat van de acht lijsttrekkers in Carré en controleren of de uitspraken economisch wel in orde zijn. Verder een reportage over het olielek in de Golf van Mexico bij Louisiana. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Volt. Discussieprogramma met onder meer een test om (geërfde) juwelen te slijten in juwelierszaken, de schade die teenslippers aan lijf en leden kunnen aanrichten, en de opkomst van de van oorsprong Spaanse botellon, een ‘spontane’ bijeenkomst in de open lucht waarbij iedereen zijn eigen drank meeneemt. De botellon in het centrum van 8 juli in Antwerpen, waarvoor via Facebook wordt gerekruteerd, verontrust het stadsbestuur, die een massale zuippartij zonder controle vreest. Eén, 20.40-21.30u.

Knevel & Van den Brink. Historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossum geeft een stemadvies en maakt bekend dat het succesvolle glossy tijdschrift Maarten voortaan zes keer per jaar gaat verschijnen. Ned.1, 23.00-23.56u.

cultuur

De artiestenfoyer. Frénk van der Linden praat met de jonge Israëlische pianist Inon Barnatan. Het Gesprek, 20.45-21.45u.

Benali in boeken: Nijmegen. Boekenprogramma waarin Abdelkader Benali een literair beeld geeft van Nijmegen. Ned.2, 21.30-22.00u.

informatief

Wat kiest Nederland: Het Carré-debat. Debat tussen de lijsttrekkers van de acht grote partijen in theater Carré in Amsterdam. Over de toekomst van de Nederlandse economie, de oplossingen voor de huidige crisis en de financiële gevolgen hiervan voor de burger. Het debat wordt om 22.00u. gevolgd door een nabeschouwing. RTL 4, 20.30-22.30u.

Lagerhuis verkiezingen 2010. Tweede deel van een driedelig debatprogramma in het kader van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni. André Rouvoet (ChristenUnie) en Rita Verdonk (TON) debatteren met elkaar en met de panelleden. Presentatie Paul Witteman. Ned.1, 21.20-22.20u.

Documentaire

Over de streep. Documentaire van Jessica Villerius over de belevingswereld van scholieren op de middelbare school. Voor deze film namen 75 leerlingen van het Amsterdamse IJburgcollege deel aan ‘Challenge Day’ waarbij zij via spelletjes afgewisseld met serieuze gesprekken werden uitgedaagd om verborgen gevoelens over elkaar uit te spreken. Met als centrale vraag: wat weten we nu eigenlijk van elkaar? De uit Amerika geïntroduceerde methode wordt onder meer gebruikt om pesten op school tegen te gaan. Ned.3, 20.30-21.25u.

VPRO's Import: Wide Awake. Chronische slapeloosheid leidt tot vermoeidheid die niet meer overgaat. Documentairemaker Alan Berliner lijdt zelf aan slapeloosheid. Hij werkt ’s nachts en komt zelfs daarna nog nauwelijks in slaap. Wanneer hij vader wordt, wil hij weten of zoiets erfelijk is. Slaap wordt een obsessie voor Berliner. De film is een bonte en zeer persoonlijke verzameling van interviews, archiefbeelden en familiefilmpjes, die het probleem van de slapeloosheid op bijzondere wijze in kaart brengt. Ned.2, 23.55-1.20u.

sport

Sport: Nederland-Mexico. Rechtstreeks verslag van de oefeninterland Nederland-Mexixo. Presentatie: Hans Kraaij jr. en Joost van Gangelen. SBS 6, 20.00-22.00u.

Roland Garros. Verslag van de open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros in Parijs. Morgen, Ned. 1, 11.00-17.25u. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden: Sporza, Canvas, 1.10-1.55u.