Verkiezingen, nog 14 dagen...

Pijnlijke plaagstoot voor Balkenende

In de strijd om zijn politieke leven te verlengen, probeerde CDA-leider Jan Peter Balkenende gisteren wat stemmen af te snoepen van de kleine christelijke partijen. In een volle zaal met de christelijk-orthodoxe lezers van het Nederlands Dagblad moest Balkenende zich vooral verdedigen tegen de lijsttrekkers André Rouvoet (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Rouvoet: „Waarom maakt u wel een breekpunt van de hypotheekrenteaftrek en niet van de vrijheid van onderwijs?” Die laatste is bij het CDA in goede handen, maar een breekpunt was niet nodig, zei de CDA-leider. Na de pauze ging het beter. Balkenende wees op het gevaar van een paarse coalitie. De boodschap: zorg dat het CDA de grootste wordt. Hij oogstte steeds meer applaus, zeker toen hij betoogde dat Nederland een christelijke premier nodig heeft. Maar waarom, vroeg Van der Staaij, moest Balkenende juist op zondag aan het debat van RTL meedoen? „Ik had er gemengde gevoelens bij”, zei de premier. Het leidde tot gehoon. Balkenende zei dat hij had aangedrongen op een andere dag. RTL-verslaggever Frits Wester, ooit CDA-spindoctor, ontkende : „We hebben hun zelfs gevraagd of ze er probleem mee hadden. Niet dus.” SGP-voorlichter Menno de Bruyne deelde nog een plaagstootje uit op Twitter: „Heeft Balkenende gejokt over debat op zondag? Da’s niet zo fraai...” (HS)

De premier op een schoonmaakdoekje

Net als elk theaterstuk heeft een campagne rekwisieten nodig. Sommige worden opgedrongen door de media. Daar lijkt het motto: hoe idioter hoe beter. Bij het RTL4-debat moesten lijsttrekkers met een bel klingelen als ze met een tegenstander in debat wilden. Op Radio 1 moeten lijsttrekkers „een luchtballon benoemen”, dat wil zeggen, een idee van een tegenstander tegenspreken. Dan is het even stil, waarna de luisteraar een plofje hoort. Want de lijsttrekker moet een ballon doorprikken.

Partijen hebben zelf ook dingetjes. Het CDA is kampioen parafernalia. Berucht zijn de CDA-lolly’s en de heteluchtballon met een tot cartooneske proporties opgeblazen hoofd van Balkenende. Inventief zijn ze ook, zeker met het hoofd van de leider. De laatste gimmick is een viltje. Je kan het op je mobiel plakken. En als het schermpje morsig is, kan je het netjes schoonvegen met het gezicht van de premier. (DS)

Bijdragen: Artwin Kreekel, Herman Staal, Derk Stokmans