Tot aan de horizon

In this May 17, 2010 photo, is a general view of the Shiite cemetery in Najaf, 100 miles (160 kilometers) south of Baghdad, Iraq. The cemetery, which stretches off into the horizon, is a kind of map to Iraq's history, at least that of its majority Shiites. The country's natural disasters, wars and tragedies are etched across the tomb stones that fill every square foot of its dusty, sun-blasted expanse. (AP Photo/ Alaa al-Marjani) AP

Dit is de shi’itische Wadi al-Salaam begraafplaats in Najaf, zo’n 160 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De begraafplaats bevat grotten en mausoleums en is ongeveer vijf kilometer lang en drie kilometer breed.

Natuurrampen, oorlogen en andere tragedies hebben ervoor gezorgd dat bijna elke centimeter van de begraafplaats wordt benut.

De Wadi al-Salaam (Vallei van Vrede) is een van de grootste begraafplaatsen ter wereld. Alle Iraakse shi’ieten willen hier begraven worden, omdat de plek dicht bij de graftombe van Ali ibn Abi Talib ligt, de eerste shi’itische imam. Ook buitenlandse shi’ieten komen vaak met het verzoek om in de Vallei van Vrede begraven te worden.

In de dodenstad liggen miljoenen begraven. Een asfaltweg loopt midden door de begraafplaats; die liet Saddam Hussein er in 1991 dwars doorheen aanleggen. In 2004 streden Amerikaanse militairen er tegen het leger van de Mahdi van de populistische shi’itische geestelijke Muqtada Sadr. De nabijgelegen moskee van imam Ali is geregeld doelwit geweest van bomaanslagen.