Spin van de dag: Mark Rutte is D66

Even leek het allemaal het bekende werk. Op een PVV-avond in Tilburg begon Geert Wilders met inhakken op PvdA-leider Job Cohen. Hij constateerde dat veel mensen vonden dat Cohen zondag het lijsttrekkersdebat slecht had gedaan. „Maar mensen, dat maakt voor Cohen niet veel uit, want zijn achterban kijkt toch niet naar de Nederlandse televisie.”

Daarna kwam er een opvallende strategiewijziging van Wilders, die in de peilingen is teruggezakt tot circa 18 zetels. Hij koos voor het eerst duidelijk de VVD als doelwit. VVD-leider Mark Rutte is net zo’n „slappe hap” als D66. „Een tijdje geleden kwam Mark Rutte bij de stemwijzer tot zijn eigen verbazing uit op D66.” Een tijdje geleden? Dat gebeurde in 2006, en het was te wijten aan een technisch mankement bij stemwijzer.nl. Een mooie draai aan de werkelijkheid, een ‘spin’ dus. En de VVD? Vanuit het hoofdkwartier laten de VVD-spinners weten niet meer te spinnen, maar alleen nog uit te leggen. (HS)