Ruzie Irak en Koeweit

Om te ontsnappen aan druk van Koeweit over herstelbetalingen voor de bezetting van 1990 en 1991 heeft Irak gisteren besloten de nationale luchtvaartmaatschappij op te heffen. Dat heeft de woordvoerder van het ministerie van Transport vandaag bekendgemaakt.

„Het besluit is genomen wegens de talrijke aanvallen op de luchtvaartmaatschappij door Koeweit, dat op verschillende luchthavens de vliegtuigen verhindert brandstof te tanken en voedsel en water aan boord te nemen”, aldus de woordvoerder. Minister van Transport Amer Abdul-Jabbar suggereerde gisteren dat opheffing van Iraqi Airways Koeweit zou dwingen zijn claims in te trekken. „Wij kunnen een andere luchtvaartmaatschappij oprichten en een eind maken aan deze kwestie. Dan krijgt Koeweit niets.”

Koeweit eist 1,2 miljard dollar van Iraqi Airways voor de diefstal van tien vliegtuigen en reserve-onderdelen na de Iraakse invasie van het emiraat. Vorige maand legde Koeweit beslag op het eerste toestel van Iraqi Airways in 20 jaar dat Londen weer aandeed. Ook werd op basis van een Britse gerechtelijke uitspraak het paspoort in beslag genomen van de directeur van Iraqi Airways die voor de feestelijkheid was meegevlogen. Hij kreeg later toestemming om Groot-Brittannië te verlaten.

Daarom was al besloten de vluchten op Groot-Brittannië en Zweden te schrappen. De directeur van Iraqi Airways, Kifah Jabar Hassan, die dit gisteren bekendmaakte, kritiseerde daarbij zijn regering omdat ze het conflict niet oploste. (Reuters, AFP)