Oud-premier Thaksin gezocht voor terreur

De Thaise justitie heeft gisteren een arrestatiebevel wegens terrorisme uitgevaardigd tegen de voortvluchtige oud-premier Thaksin. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de protestacties van de zogeheten roodhemden, aanhangers van Thaksin die het aftreden van de regering eisen. De protesten werden vorige week beëindigd.

Volgens regeringsfunctionarissen heeft de oud-premier de demonstraties met ongeveer anderhalf miljoen dollar per dag gefinancierd en heeft hij vanuit Cambodja wapens en strijders naar Bangkok gestuurd. De aanklacht van terrorisme kan mogelijk leiden tot de doodstraf voor de oud-premier. Thaksin sprak regelmatig per videoboodschap zijn steun uit voor de demonstrerende roodhemden in het beginstadium van de protesten. Bij de protesten en het ingrijpen door het leger zijn zeker 85 doden gevallen.

Thaksin ontkent betrokkenheid bij het recente geweld: „Terwijl ik vreedzaam streed voor gerechtigheid en de teruggave van de van mij geroofde bezittingen, werd ik aangepakt met aanklachten voor terrorisme”, schrijft hij op zijn Twitter-pagina. Volgens Thaksin moet de Thaise overheid zich schamen voor de manier waarop zij met de crisis omging. „Vertel niet overal in de wereld dat je een democratisch land bent.”

In 2006 werd Thaksin verdreven door een militaire staatsgreep. Later is hij veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik, wat leidde tot de inbeslagname van 1,4 miljard dollar van zijn vermogen. Hij leeft in het buitenland om twee jaar gevangenisstraf te ontlopen.

Gevreesd wordt dat de aanklacht de onrust weer kan doen oplaaien tussen degenen die Thaksin steunen – vooral de stedelijke onderklasse en arme plattelandbewoners – en de conservatieve middenklasse die instemde met een coup tegen Thaksin in 2006.

De avondklok in Bangkok en 23 provincies is verlengd tot en met 29 mei. Ondertussen pakken inwoners van Bangkok langzaam hun gewone leven weer op. (Reuters, AP)