Nieuwe privacy-instellingen Facebook actief

29215_441662016728_20531316728_5491025_5004416_nSneller dan verwacht komt Facebook met nieuwe privacy-instellingen na de kritiek die afgelopen maand losbarstte op nieuwe functies van het populairste sociaal netwerk van dit moment. Deze wijzigingen moeten in de komende weken nog ‘uitgerold’ worden, maar zijn op sommige plekken al wel actief.  Na een periode van stilzwijgen heeft Facebook nu haast met het doorvoeren van wijzigingen - een gratis sociaal netwerk kan zich niet te veel boze opzeggers permitteren. Het is de vraag hoeveel krediet Facebook verspeeld heeft bij zijn ruim 400 miljoen deelnemers na weer een privacy-debacle.

Hier een half Nederlands/Engelse uitleg van de nieuwe instellingen, die inderdaad een stuk simpeler ogen dan het woud aan opties dat tot nu toe bepaalde wat je deelt met de rest van de wereld. In deze blogpost geeft oprichter Mark Zuckerberg (net 26 jaar geworden) hoe de wijzigingen tot stand kwamen. Ook Platform, voor Facebook-spelletjes als Mafia Wars, en Instant Personalization zijn desgewenst uit te zetten. Er is meer controle voor de gebruiker, maar je moet nog steeds de standaard-instellingen aanpassen om meer privacy te krijgen. Privacyorganisaties pleiten juist voor een opt-in systeem (nee, tenzij…)

De beloftes van Zuckerberg:

We’ve reduced the amount of basic information that must be visible to everyone and we are removing the connections privacy model. Now we’ll be giving you the ability to control who can see your friends and pages. These fields will no longer have to be public.

For those of you who don’t we’ve added an easy way to turn off Platform completely. This will make sure that none of your information is shared with applications or websites. (…) If you simply want to turn off instant personalization, we’ve also made that easier.

    • Marc Hijink