Nederland kort

Opnieuw verwarring over AOW-plannen PvdA: nu toch 2020

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Opnieuw is verwarring ontstaan over de bezuinigingsplannen van de PvdA. De partij heeft tegen het Centraal Planbureau (CPB) gezegd de AOW-leeftijd vijf jaar eerder te verhogen dan zij daadwerkelijk van plan is. Dat heeft zij gedaan om zo beter uit de berekeningen te komen die het CPB voor negen politieke partijen heeft gemaakt. De PvdA wil de AOW-leeftijd pas in 2020 verhogen. Maar het CPB telt alleen plannen op lange termijn mee als ze uiterlijk in 2015 ingaan. Om de AOW toch als bezuiniging te kunnen opvoeren, heeft de PvdA tegen het planbureau gezegd de AOW-leeftijd al in 2015 met vier maanden te verhogen. Zonder de vervroeging zou de PvdA in de CPB-analyse zo’n 4,6 miljard euro aan bezuinigingen en 80.000 nieuwe banen ‘mislopen’. „Wij wilden dat het CPB het hele plaatje meenam”, zegt Kamerlid Diederik Samsom (PvdA). „Dit was een manier om je hele pakket in beeld te krijgen. Het laatste wat je wil is dat je door de methodiek van het CPB je verkiezingsprogramma moet aanpassen.” Vorige week ontstond er ook al discussie over het PvdA-program toen de partij een plan terugtrok om het eigen risico in de zorg te verhogen.

Sea Shepherd tergt minster Eurlings

DEN HAAG. Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) wil sneller wetgeving die het makkelijker maakt om de Nederlandse nationaliteit van een zeeschip in te trekken wanneer de opvarenden zich misdragen. Dat maakte hij gisteren bekend. Aanleiding voor die versnelling zijn acties van Sea Shepherd. Die milieuorganisatie, die actie voert tegen de walvis- en zeehondenjacht, vaart sinds 2007 onder Nederlandse vlag. Bij de acties worden dikwijls schepen geramd, netten vernield en vaarwegen versperd. Ook hebben leden van Sea Shepherd schepen gesaboteerd terwijl die in de haven lagen. De minister vindt dat Sea Shepherd het met de acties te ver is gegaan. „De Nederlandse regering is tegenstander van de walvisvaart. [...] Dat neemt niet weg dat elk schip dat onder Nederlandse vlag vaart zich heeft te houden aan regels en verdragen die voor die schepen gelden.” (ANP)

SGP waarschijnlijk naar Europees Hof

AMERSFOORT. De SGP overweegt „zeer serieus” de kwestie rond de positie van vrouwen binnen de partij voor te leggen aan het Europees hof inzake de rechten van de mens. Dat kondigde SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij gisteravond aan tijdens het christelijk lijsttrekkersdebat van het Nederlands Dagblad in Amersfoort. De Hoge Raad bepaalde eerder dit jaar dat de overheid maatregelen moet nemen zodat de SGP vrouwen niet anders behandelt dan mannen. Volgens het hoogste rechtscollege mag de SGP vrouwen niet uitsluiten van passief kiesrecht, want daarmee handelt zij in strijd met het VN-Vrouwenverdrag. (ANP)

Damschreeuwer heeft nu zo’n 100 getuigen

AMSTERDAM. Zo’n honderd mensen hebben zich als getuige gemeld bij de advocaat van de zogenoemde Damschreeuwer, de man die tijdens de Dodenherdenking op 4 mei op de Amsterdamse Dam door een schreeuw voor paniek zorgde. Dat heeft zijn advocaat, Mariëlle van Essen, gisteren gezegd. Zij zoekt getuigen die kunnen verklaren dat de paniek op de Dam niet door de schreeuw, maar door overige omstandigheden kwam. Zo zou de angst ook ontstaan kunnen zijn door het geluid van omvallende hekken in al het tumult, aldus de advocaat. Dat iemand in het publiek „bom, bom, vlucht” riep, droeg volgens Van Essen bij aan de onrust. De Amsterdamse rechtbank verlengde het voorarrest van de 39-jarige Amsterdammer vorige week met negentig dagen. (ANP)

Maximumprijs voor rijbewijzen: 36 euro

Den Haag. Gemeenten mogen voor rijbewijzen niet meer dan 36 euro vragen. Dat hebben demissionair minister Eurlings (Verkeer, CDA) en demissionair staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) besloten, zo liet het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren weten. De wet waarin de maximumprijs wordt vastgelegd, is in voorbereiding. Nu varieert de prijs van rijbewijzen per gemeente, uiteenlopend van 23 tot 65 euro. Dat was voor de ministeries aanleiding voor een onderzoek naar een maximumtarief. (ANP)