Leegstand van kantoren wordt aangepakt

De overheid pakt samen met beleggers en ontwikkelaars de leegstand van kantoren aan. Gemeenten en provincies zullen minder grond beschikbaar stellen voor de bouw van nieuwe kantoren, zodat bestaande locaties herontwikkeld kunnen worden. Beleggers en ontwikkelaars zullen zich inzetten voor de herontwikkeling van bestaande kantoren.

Dat heeft demissionair minister Tineke Huizinga (Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, ChristenUnie) gisteren afgesproken met de marktpartijen op de zogeheten kantorentop. De komende maanden worden de afspraken uitgewerkt en vastgelegd in een plan.

Volgens VROM staat 6,7 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Dat is 14 procent van de totale oppervlakte in Nederland. Ook staan kantoren langer leeg. Huizinga: „Dat is onverantwoorde verspilling van schaarse ruimte in ons land. Het is slecht voor ondernemers die de waarde van hun vastgoed zien kelderen.”

Uit gegevens van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN), die de kantorentop samen met het ministerie organiseerde, blijkt dat er de afgelopen tien jaar 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte bij is gekomen. De leegstand groeide in dezelfde periode met circa 6 miljoen vierkante meter. De effectieve vraag naar nieuwe kantoorruimte bedroeg 1 miljoen vierkante meter.

Afgesproken is dat beleggers en ontwikkelaars zich zullen inzetten voor de herontwikkeling van de bestaande voorraad kantoren. Nieuwe kantoren mogen alleen worden gebouwd als het gaat om „kwalitatief hoogwaardige kantoren op binnenstedelijke en goed bereikbare locaties.”

Kantoren: pagina 14