Kremlin hekelt Patriots

Rusland heeft vanmorgen kritisch gereageerd op de recente plaatsing van Amerikaanse Patriot-raketten in Polen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken draagt dit niet bij aan de veiligheid in de regio en ondermijnt het het wederzijds vertrouwen tussen Rusland en Polen.

De Amerikaanse raketten arriveerden maandag in Polen, op een legerbasis in het noordelijke plaatsje Morag, vlakbij de grens met de westelijke Russische exclave Kaliningrad. Met de raketten arriveerden ook honderdvijftig Amerikaanse militairen, die de komende tijd Polen gaan trainen om de raketbatterij te besturen.

De plaatsing van de circa tien Patriot-raketten was een voorwaarde van de Polen om in te stemmen met de bouw van een Amerikaans raketschild in Europa (met onderdelen in Polen en Tsjechië), een plan van de vorige Amerikaanse president Bush. President Obama zag echter af van het plan – onder druk van Rusland – maar beloofde Polen dat de Patriots er toch zouden komen. De Polen beschouwen de raketten als opmaat naar modernisering van het luchtafweersysteem, dat sterk verouderd is.

De kritiek van Moskou komt op het moment dat de betrekkingen tussen Rusland en Polen juist opwarmen en moet worden gezien als pro forma. De Patriots vormen geen wezenlijke bedreiging voor het grote Russische raketarsenaal. Polen herhaalde deze booschap vanmorgen. Rusland heeft vooralsnog geen tegenmaatregelen na de plaatsing van de raketten genomen. (AP)